Αρχική Από το Παρελθόν Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και η Λεμεσός έχει κάθε λόγο να γιορτάζει σήμερα...

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και η Λεμεσός έχει κάθε λόγο να γιορτάζει σήμερα γιορτάζει με όλο τον κόσμο

image
image
image
image
image
image
image

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η σημερινή (δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη) και δίκαια η Λεμεσός διαθέτει το Θεατρικό Μουσείο της Κύπρου, που κλείνει δυο χρόνια λειτουργίας, ήδη για να θυμίζει όχι μόνο την εν γένει κυπριακή εκδοχή του Θεάτρου, αλλά και την τοπική, την λεμεσιανή παράδοση, που δοξάστηκε σε παλαιότερες εποχές από σημαντικούς ανθρώπους του ερασιτεχνικού και του μαθητικού θεάτρου.

Σταχυολογώ πρόχειρα:Να θυμηθούμε, πρέπει, χώρους που παρουσιάστηκαν οι παραστάσεις (Κούριον, Ακταίον, Θέατρο Χατζηπαύλου, Διονύσια, Ριάλτο, Γιορδαμλή, ΕΛΛΑΣ, Παλλάς, Πράξις, Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ, τα διάφορα θεατρικά σχήματα του σήμερα, το ΠΑΛΛΑΣ που αναγενιέται και πάλι και πολλά άλλα).

Να θυμηθούμε το θέατρο του Λανιτείου, που το 1972 το εγκαινιάσαμε ως μαθητές και τώρα ξαναβγαίνει…επί σκηνής, αλλά και τους καθηγητές μας, τον Κωστή Κολώτα, τον Βάσο Βενιζέλο, που επέμεναν στην τέχνη του θεάτρου για την παιδεία των μαθητών τους, μα και τον Μάριο Τόκα που έγραψε μουσική το 1970 για την παράσταση του “Ρήγα Φεραίου”.

Θιάσους (π.χ. Ονήσιλλος, ΑΡΗΣ (ναι, η ομάδα μας είχε θέατρο!), Λυρική Σκηνή, Θεατρική Πορεία κλπ κλπ κλπ), συγγραφείς όπως τον Μιχάλη Πιτσιλλίδη, ανθρώπους όπως τον Νίκο Νικολαϊδη τον Οπτικό που χάρισε τη αρχείο του για να στηθεί μέρος του Θεατρικού Μουσείου, αλλά και τον Μαρίνο Κουσουμίδη, την Μόνικα Βασιλείου που με τον Ιάκωβο Καμπανέλη που έστησαν παραστάσεις, χορογράφους, όπως την Λ.Χούρρη, σκηνογράφους όπως τον Μαυρογένη και τον Ρασιήτ.

Τον Κώστα Μελίδη με το λαϊκό θέατρο. Να μη ξεχάσουμε τον Μιχάλη κακογιάννη, τον Σωτήρη Μουστάκα ούτε τον Φαίδρο Στασίνο ούτε τον χολιγουντιανό σταρ Μουτσοχίτο (Γώγο Μιχαηλίδη). Να θυμηθούμε το Κουκλοθέατρο, “Θέατρο Κουρκουλιανού”, με την ψυχή του την Αμαράντη Σιήττα. Τον Μιχάλη Μουστερή, που έγραψε τόμους για το θέατρο στη Λεμεσό.

Διαβάζω τα κείμενα που γράφει τώρα ο Ανδρέας Μέσης, ταξινομώ το αρχειακό του υλικό και αναρωτιέμαι, πού έβρισκαν τόσο κέφι και τόση δύναμη αυτοί όλοι οι άνθρωποι!

Σκόρπιες σκέψεις, με την ευκαιρία της Ημέρα θεάτρου που απόψε στο θατρικό Μουσείο και την ΕΘΑΛ υπάρχουν εκδηλώσεις. Θυμήθηκα πολύ λίγα ονόματα. Συμπληρώστε και προσθέστε σ’ αυτό το κείμενο δίκην φιλολογικού μνημοσύνου ή ως αντίδωρο σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους του θεάτρου της πόλης μας.

Η Λεμεσός έχει κάθε λόγο να γιορτάζει σήμερα γιορτάζει με όλο τον κόσμο.

Μίμης Σοφοκλέους, (επιστημονικός Διεθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου- Κέντρου Μελετών Λεμεσού), 27 Μαρτίου 2014.

Φωτογραφίες από το αρχείο του Κώστα Βήχα δημοσιευμένες στο Facebook…