Πέραν των 2 εκ. ευρώ έχει εξασφαλίσει τους τελευταίους τρεις μήνες το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων.
Τα προγράμματα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τις επιχειρησιακές ωκεανογραφικές προγνώσεις στις ευρωπαϊκές θάλασσες, τη διαχείριση δεδομένων θαλάσσης και την ανάπτυξη βάσεων διαχείρισης δεδομένων θαλάσσης.
Αφορούν, επίσης, την παρακολούθηση παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην παράκτια και ανοιχτή ΑΟΖ της Κύπρου, την εφαρμογή του μεσογειακού συστήματος πρόγνωσης διασποράς πετρελαιοκηλίδων και τα κύματα τσουνάμι.
Το Ωκεανογραφικό Κέντρο λειτούργησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2003, ενώ από το 2008, το Κέντρο έχει ενταχθεί και τυπικά ως Ερευνητική Μονάδα, στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Προστίθεται ότι παρέχει ζωτικής σημασίας επιχειρησιακή πληροφόρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου για την υποβοήθηση των αρμόδιων αρχών σε θέματα έρευνας και διάσωσης, πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης.
Κατά τα οκτώ χρόνια λειτουργίας του το Ωκεανογραφικό Κέντρο της Κύπρου έχει εξασφαλίσει ερευνητικά κονδύλια από την ΕΕ και το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας, συνολικού ύψους πέραν των 4 εκ. ευρώ.
Τα πιο πάνω περιέχονται σε ανακοίνωση του ΚΥΠΕ.
Με την ευκαιρία και των δηλώσεων του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσίας) για μεταφορά του τμήματος της νοσηλευτικής στην Λευκωσία και την Ιατρική Σχολή, καταγράφουμε τα πιο πάνω και ερωτούμε.
Γιατί το Ωκεανογραφικό Κέντρο να μην ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ και να έλθει στην Λεμεσό όπου υπάρχει και η θάλασσα; Δεν είναι αυτό πιο φυσιολογικό και πιο λογικό;
Και καταλήγουμε. Γνωρίζοντας την πρόθεση και προετοιμασία από την πλευρά του ΤΕΠΑΚ για δημιουργία τμήματος βιολογίας της θάλασσας, ας συνδεθεί αυτό με την συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Κέντρο.
Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Πρύτανη, εμείς μιλάμε πάντα με βάση την λογική. Εκτός και αν η επόμενη επιθυμία σας, θα είναι και η μεταφορά θάλασσας στην Αγλαντζιά. Δεν αποκλείουμε τίποτα.
Η περιβόητη οργάνωση των αυτοαποκαλούμενων Urban Cyprus, τι λέει;
ο ΛΕΜΕΣ ιος
…