Αρχική Τελευταία Νέα Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο

Ένα έργο, το οποίο βρισκόταν για τουλάχιστον μια δεκαετία σε στασιμότητα, βρίσκει το δρόμο του. Η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 29 Ιουλίου 2015 για τη δημιουργία του Πάρκου στο Πεντάκωμο, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωσε σήμερα, ότι έχει προχωρήσει σε προκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία και λειτουργία του.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να αναπτύξει το χώρο του Πάρκου και θα προσελκύσει εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Το Νοέμβριο του 2015, το έργο παρουσιάστηκε ως επενδυτική ευκαιρία σε περισσότερους από 60 εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου.image

Η Κύπρος στοχεύει επίσης στην προσέλκυση μεγάλων κινεζικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας για επενδύσεις στο πρώτο επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο, που θα δημιουργηθεί στο Πεντάκωμο. Η πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης έγινε πιο ξεκάθαρη ιδιαίτερα μετά τις συμφωνίες που είχε υπογράψει ο Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κινέζος Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας  Wan Gang , το Σεπτέμβριο του 2015 στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας

Ενδιαφέρον από Χάρβαρντ και Microsoft

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2006, σε πολύ  πρώιμο τότε στάδιο επέδειξαν ενδιαφέρον Χάρβαρντ, Microsoft, καθώς και άλλες μεγάλες εταιρείες για εγκατάσταση στο Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ενδιαφέρον ισχύει και σήμερα, δείχνει όμως τη δυναμική που υπάρχει με τη δημιουργία ενός τόσο μεγαλόπνοου έργου.

Οικονομικά δεδομένα 

Στο οικονομικό τώρα κομμάτι, σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος για τη Δημοκρατία θα περιοριστεί στα περίπου 3,5 εκ. ευρώ τα οποία είναι αναγκαία για τις υποδομές, τους δρόμους, την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και κάποιες απαλλοτριώσεις που ήδη μερικώς έχουν πληρωθεί. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει ισχυρό πακέτο κινήτρων που θα δοθεί για να προσελκύσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Όραμα

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθεί τη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και ως εργαλείο τόσο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, όσο και για την υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας. Απώτερος σκοπός είναι η συνεισφορά στη διαφοροποίηση της οικονομίας μας και η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός, που δημοσιεύεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων της Δημοκρατίας e -procurement, αφορά στην υποβολή προσφορών από ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές για την ενοικίαση, για περίοδο 50 χρόνων, κρατικής γης εμβαδού 328.000 τ.μ. περίπου, η οποία προορίζεται για την ανάπτυξη του Πάρκου στην παραθαλάσσια περιοχή Πεντακώμου, της επαρχίας Λεμεσού.

Η παραλαβή των εγγράφων του διαγωνισμού δύναται να γίνει μέσω του συστήματος www.eprocurement.gov.cy, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.eprocurement.gov.cy/ceproc/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=1577734 , και τελευταία ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 29 η Ιουλίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως αποτείνονται στην κα Λευκή Θεοδώρου (τηλ.: 22867233, email: [email protected]), ή στον κ. Γεώργιο Χατζηπαπά (τηλ.: 22867311, email: [email protected]).

ΠΗΓΗ: sigmalive

 …