Αρχική ΤΕΠΑΚ Σε Κέντρο Αριστείας για την Πολιτιστική Κληρονομιά μετατρέπεται ο «Ερατοσθένης», Κέντρο Αριστείας...

Σε Κέντρο Αριστείας για την Πολιτιστική Κληρονομιά μετατρέπεται ο «Ερατοσθένης», Κέντρο Αριστείας της Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΕΠΑΚ

Τη διεθνή αναβάθμιση του Ερευνητικού Κέντρου «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» του ΤΕΠΑΚ σε Κέντρο Αριστείας προβλέπει νέο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το κυπριακό Ερευνητικό Εργαστήριο, το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση σχεδόν ενός εκατ. ευρώ, θα έχει συντονιστικό ρόλο στο τριετές  διευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «ΑΤΗΕΝΑ» που αφορά την συστηματική παρακολούθηση, την καταγραφή παραγόντων επικινδυνότητας και την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό αυτό έργο θα συμμετέχουν και άλλα δύο πρωτοπόρα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ιταλίας (www.cnr.it) που είναι και το μεγαλύτερο δημόσιο ερευνητικό σώμα της χώρας, αλλά και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (www.dlr.de) που αποτελεί το εθνικό αεροναυτικό και διαστημικό κέντρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και επανδρώνεται περίπου από 8.000 υπαλλήλους.

«Απώτερος στόχος του έργου είναι η αποτελεσματικότερη και αμεσότερη παρακολούθηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων,  ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προληπτικής συντήρησης και προστασίας, πρόληψης έναντι φυσικών φαινομένων (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις) και ανθρωπογενών επεμβάσεων (π.χ. συλήσεις, σύγχρονη πολεοδομική ανάπτυξη)», τονίζει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος και νέος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ Δρ. Διόφαντος Χατζημιτσής.

Πρόκειται, μας εξηγεί ο κ. Χατζημιτσής, για ένα «φιλικό και μη καταστρεπτικό εργαλείο χαρτογράφησης, παρακολούθησης, εντοπισμού και προστασίας αρχαιολογικών χώρων και θέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αφορά προσβάσιμες θέσεις, είτε αφορά υπεδάφιες και μη ανασκαμμένες θέσεις».

Εκτός από τον καθηγητή Διόφαντο Γλ. Χατζημιτσή, συμμετέχουν οι ερευνητικοί συνεργάτες του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Δρ. Άθως Αγαπίου, Δρ. Βασιλική Λυσάνδρου, Δρ. Κυριάκο Θεμιστοκλέους και Δρ. Branka Cuca. Η ερευνητική ομάδα αποτελείται επίσης από τους Δρ. Κυριάκο Νεοκλέους, Δρ. Αργυρώ Νισαντζή και Δρ. Ροδάνθη Μαμούρη.

Το έργο υποστηρίζουν το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, το Cyprus Remote Sensing Society, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων και το Διεθνές Κέντρο Διαστημικών Τεχνολογιών για το Φυσικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον της UNESCO (HIST).

image
image

 

 

Δείτε σύντομο video για το έργο εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=SuephLF9-mg

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου:

www.athena2020.eu

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ATHENA»

Το «ΑΤΗΕΝΑ»  προκύπτει από το αγγλικό ακρωνύμιο του ευρωπαϊκού έργου «Επιστημονικό Κέντρο Τηλεπισκόπησης για την Πολιτιστική Κληρονομιά» («Spreading Excellence and Widening Participation»).  Σκοπός του έργου είναι η παρακολούθηση, η καταγραφή και η ανάλυση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μέσω δορυφορικών απεικονίσεων και τεχνικών γεωπληροφορικής αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Το κυπριακό Ερευνητικό Κέντρο συμμετείχε στην Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων της Δραστηριότητας «Twinning» (H2020-TWINN-2015) του Προγράμματος. Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων είχε ως προαπαιτούμενο την εναρμόνιση και συνεισφορά της δραστηριότητας «Twinning» στη συνολική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της χώρας, στην οποία εδρεύει ο Φορέας που συντονίζει την Πρόταση (με βάση την Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων, μόνο Φορείς από τις χώρες που χαρακτηρίζονται με χαμηλή απόδοση στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας μπορούν να συντονίζουν τέτοια δίκτυα). Η ερευνητική πρόταση ATHENA καλύπτει πλήρως τους εθνικούς στόχους της Έξυπνης Εξειδίκευσης.

 

 

ΛΕΖΑΝΤΑ:

  1. Στιγμιότυπο από την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 14 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.

 

  1. Κατασκοπευτική δορυφορική εικόνα τύπου CORONA που πάρθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (πάνω) σε συνδυασμό με νέες πολυφασματικές απεικονίσεις τύπου Landsat (μέσο) μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην μελέτη της αρχαιολογίας τοπίου της Κύπρου (κάτω) πριν από την ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στο νησί.

 

  1. Παρακολούθηση της εξέλιξης της αστικοποίησης στην πόλη της Πάφου από το 1984 μέχρι το 2010 με τη χρήση δορυφορικών απεικονίσεων. Με μαύρο χρώμα απεικονίζονται οικιστικές περιοχές το 1984, με πορτοκαλί οικιστικές περιοχές το 1990, με κόκκινο οικιστικές περιοχές το 2000 και με πράσινο χρώμα οικιστικές περιοχές το 2010.

 …