Αρχική Τελευταία Νέα Σε Jebel Ali θέλει να μετατρέψει το λιμάνι Λεμεσού η DP World,...

Σε Jebel Ali θέλει να μετατρέψει το λιμάνι Λεμεσού η DP World, προοπτική για κάθοδο χιλιάδων ξένων εταιρειών

ΗDP World από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμένων του κόσμου που δραστηριοποιείται πλέον και στην Κύπρο, φιλοδοξεί να διευρύνει την παρουσία της στη χώρα προτείνοντας στην κυβέρνηση τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου (free zone) στη Λεμεσό, όπου δεν θα επιβάλλονται δασμοί και φόροι στα εισαγόμενα αγαθά.

Η DP World, που ηγείται της κοινοπραξίας (μετέχει και η GAP Vassilopoulos Group) που έχει αναλάβει τη διαχείριση των Θαλάσσιων Υπηρεσιών και του Τερματικού Σταθμού Γενικού Εμπορίου στο λιμάνι της Λεμεσού, θεωρεί ότι η Λεμεσός βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για την άσκηση διαμετακομιστικού εμπορίου, αλλά και για τη μεταποίηση εμπορευμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η DP World υποβάλλει στην κυβέρνηση πρόταση για τη διερεύνηση της προοπτικής δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στη Λεμεσό (σε πρώτη φάση εντός του λιμένα) η οποία θα εξυπηρετεί ανάγκες διαμετακόμισης (logistics), αλλά και μεταποίησης προϊόντων που στη συνέχεια θα εξάγονται.

Οι συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές είναι σε πρώιμο στάδιο, στην παρούσα φάση αξιολογείται η νομοθεσία (ο νόμος για τα τελωνεία δεν απαγορεύει την ίδρυση ελεύθερης ζώνης, που παλαιότερα υπήρχε στη Λάρνακα), αλλά η πρόταση αξιολογείται ως σοβαρή λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η DP World είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης της παγκόσμιας λιμενικής βιομηχανίας, που πέραν της διαχείρισης λιμένων λειτουργεί και την ελεύθερη ζώνη Jebel Ali (JAFZ) του Ντουμπάι, όπου είναι ήδη εγκατεστημένες περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις. Στην JAFZ παράγεται το 5% του ΑΕΠ του Εμιράτου.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ όπως δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο στον ΠΟΛΙΤΗ….