Αρχική Τελευταία Νέα Σημαντική εξέλιξη για το κέντρο, το βιλιοπωλείο Ιωαννίδης θέλει να γίνει Boutique...

Σημαντική εξέλιξη για το κέντρο, το βιλιοπωλείο Ιωαννίδης θέλει να γίνει Boutique Hotel

Σε ένα μικρό ξενοδοχείο στην κατηγορία των boutique hotels “θέλει” να μετατραπεί το κτήριο που στέγαζε για δεκαετίες το γνωστό βιλβιοπωλείο στο κέντρο της πόλης μας, το βιβλιοπωλείο Ιωαννίδης.

Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από 16 δωμάτια και εστιατόριο στο ισόγειο με την ταυτόχρονη προσθήκη επιπλέον ορόφου στην ανατολική του πλευρά, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις στην αδειοδότηση του.

Η αίτηση είχε κολλήσει στην επιτροπή αισθητικού ελέγχου ωστόσο τώρα τα εμπόδια μάλλον έχουν ξεπεραστεί ενώ έχει δοθεί και η σχετική άδεια από τον ΚΟΤ. Πλέον η αίτηση φαίνεται να είναι ενώπιον του Δήμου Λεμεσού.

Ενδιαφέρον για παρόμοιες αναπτύξεις στο κέντρο φαίνεται ότι βρίσκονται στα σκαριά ωστόσο αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αδειοδότηση ιδιαίτερα από τις κρατικές υπηρεσίες που θέτουν αποτρεπτικά κριτήρια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥΤο διατηρητέο κτήριο κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για να στεγάσει την οικογένεια του άρχοντα μεγαλέμπορου της εποχής Γεώργιου Μορίδη και της Μαρίας Μορίδη , γονέων  της Καλλιόπης Μορίδου συζύγου του image
μουσουργού Σόλωνα Μιχαηλίδη και του γνωστού ηθοποιού Θεόδωρου  Μορίδη.

Στέγασε το 1920  στον άνω όροφο και την νεοϊδρυθείσα τότε, από τις Μαρία Μορίδη, Αθηναΐδα Λανίτου, Ευφροσύνη Χουρμούζιου και  Λέα Ταβελούδη, Ιδιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών που μεταφέρθηκε και μετεξελίχτηκε στη συνέχεια (σε άλλο οίκημα), σε Αθηναείδιο Γυμνάσιο.

Πωλήθηκε κατόπιν, αφού οι δουλειές του Μορίδη δεν πήγαιναν καλά, στον έμπορο Προκόπη Παπαδόπουλο που μετέτρεψε το ισόγειο σε καταστήματα  για να στεγάσουν το ξυλεμπορικό του και να αγοραστεί τελικά από τον βιβλιοπώλη Ανδρέα Ιωαννίδη και να επεκτείνει το βιβλιοπωλείο του σε ολόκληρο το κτίριο.

Το βιβλιοπωλείο Ιωαννίδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι και το τέλος του 2010 όταν έκλεισε αποτελούσε το φάρο και τον παράδεισο όλων των βιβλιόφιλων της πόλης.

Όμως ο Ιωαννίδης και το βιβλιοπωλείο του έπαιξε και ένα άλλο ιστορικό ρόλο στον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση.

Από τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ ο ίδιος, χρησιμοποίησε τα βιβλία που έφερνε από την Ελλάδα ως μέσο για να αποστέλλεται με αυτά και ο οπλισμός για την ΕΟΚΑ. Μέχρι την ημέρα που οι άγγλοι το ανακάλυψαν, ύστερα από πληροφορία κάποιου προδότη, τον συνέλαβαν και τον έστειλαν στα κρατητήρια πολιτικών κρατουμένων

Πληροφορίες από limassolhistory….

image