Αρχική BusinessNews Σημαντικό συνέδριο τον Σεπτέμβριο στην Λεμεσό, «Ναυτιλιακή Κύπρος» και γεωπολιτικές εξελίξεις

Σημαντικό συνέδριο τον Σεπτέμβριο στην Λεμεσό, «Ναυτιλιακή Κύπρος» και γεωπολιτικές εξελίξεις

Με το θέμα των γεωπολιτικών εξελίξεων και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν την παγκόσμια ναυτιλία να εντάσσεται για πρώτη φορά φέτος στην ατζέντα του, πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο το διεθνούς εμβέλειας συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος», που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Χίλιοι περίπου σύνεδροι από την Κύπρο και το εξωτερικό αναμένεται να λάβουν μέρος στο συνέδριο που πραγματοποιείται μεταξύ 13 και 16 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό.

«Το συνέδριο `Ναυτιλιακή Κύπρος` αποτελεί ένα από τα λίγα εξειδικευμένα διεθνούς εμβέλειας ναυτιλιακά συνέδρια που διοργανώνεται εδώ και πέραν των 25 ετών ανά δύο έτη στην Κύπρο» ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος, προσθέτοντας ότι μόνο τρία με τέσσερα του είδους του διοργανώνονται ανά το παγκόσμιο.

Το εργασιακό μέρος του συνεδρίου θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 14 μέχρι και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και αποτελείται από τρεις πυλώνες, με βασικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια ναυτιλία.

Ο κ. Καζάκος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αναμένονται γύρω στους 700 συνέδρους από 30 – 35 χώρες, προσθέτοντας ότι τα άτομα που θα συμμετάσχουν σε αυτό, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό ίσως και να ξεπερνούν κατά πολύ τα χίλια.

Δίδεται η ευκαιρία μέσω του συνεδρίου να προβληθεί άμεσα και διαχρονικά πλέον η Κύπρος σαν ένα αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο που προσελκύει πέραν από ειδικούς, και εκπροσώπους διακυβερνητικών οργανώσεων, όπως είναι ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Επίτροποι της ΕΕ και οι πρόεδροι των δύο συνδέσμων πλοιοκτητών στους οποίους ανήκει και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, εκπροσωπώντας την Κύπρο, που είναι το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και η Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών, σημείωσε ο ΓΔ του Επιμελητηρίου.

«Το να καταφέρνουμε κάθε δύο χρόνια να προσελκύουμε στην Κύπρο την παγκόσμια αφρόκρεμα διαφόρων πλοιοκτητών και επαγγελματιών της ναυτιλίας καταδεικνύει πρώτον, ότι η Κύπρος ακόμα συνεχίζει να έχει υψηλή εκτίμηση στην αντίληψη των ανταγωνιστών και συναδέλφων της ανά το παγκόσμιο και δεύτερον, ότι είναι μια εξαίρετη ευκαιρία προώθησης της Κύπρου σαν επιχειρηματικό κέντρο», σημείωσε ο κ. Καζάκος.

Τριάντα με τριάντα πέντε ειδικοί ομιλητές, συνέχισε, θα καλύψουν σωρεία θεμάτων.

Ειδικότερα, την πρώτη μέρα τα θέματα θα αφορούν διεθνείς διακανονισμούς και εξελίξεις στη διεθνή ναυτιλία και την επίδραση της παγκόσμιας οικονομίας στον κύκλο εργασιών της ναυτιλίας.

Τη δεύτερη ημέρα θα θέματα θα αφορούν τον τομέα του περιβάλλοντος, θαλάσσιου και εναέριου, και άλλους εξειδικευμένους υποτομείς, όπως η ηλεκτρονική ναυτιλία και την τρίτη ημέρα οι σύνεδροι θα ασχοληθούν με εξειδικευμένα θέματα που αφορούν άμεσα πλοιοκτήτες.

«Φέτος, σαν νεωτεριστικό θέμα εντάξαμε και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που αφορούν τη ναυτιλία και πώς επηρεάζεται η ναυτιλία από γεωπολιτικές εξελίξεις», με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είπε ο κ. Καζάκος.

Πρόσθεσε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα που αφορά νέα στελέχη στη ναυτιλιακή βιομηχανία (young executives session), στο πλαίσιο της οποίας άτομα κάτω των 40 ετών που εργοδοτούνται στη ναυτιλία και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο, στην Κύπρο και διεθνώς, και αποτελούν τη μελλοντική γενιά της ναυτιλιακής διοίκησης παγκοσμίως, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις και να συζητήσουν είτε θέματα του συνεδρίου είτε άλλα παρεμφερή.

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το κοινωνικό μέρος, μια ανοιχτή εκδήλωση για όλους τους συνέδρους και κυβερνητικούς και άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου γίνονται πληθώρα άλλων μικρότερων εκδηλώσεων, που δίνουν την ευκαιρία στους συνέδρους να έρθουν σε επαφή με τις ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο, που είναι και ο λόγος που επισκέπτονται το νησί, ανέφερε ο ΓΔ του Επιμελητηρίου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Μεταφορών, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου.

Πηγή ΚΥΠΕ…