Αρχική BusinessNews Στην 49η θέση Παγκοσμίως στον συνεδριακό τουρισμό η Κύπρος, στην θέση 190...

Στην 49η θέση Παγκοσμίως στον συνεδριακό τουρισμό η Κύπρος, στην θέση 190 η Λεμεσός, στο 179 η Λευκωσία την οποία προωθεί μονοπωλιακά ο ΚΟΤ

Ραγδαία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ο συνεδριακός τουρισμός στην Κύπρο με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 49η θέση παγκοσμίως και στην 27η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιφέροντας πέραν των 40 εκ. ευρώ τον χρόνο στην οικονομία του τόπου.

Πρόκειται για ένα υποσχόμενο τομέα του τουρισμού μας, για τον οποίον χρειάζονται ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να ανεβούμε σε ψηλά επίπεδα ζήτησης από οργανισμούς που διοργανώνουν συνέδρια ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού International Congress and Convention Association, στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων η Λευκωσία βρίσκεται στη θέση 176, η Πάφος και η Λεμεσός ισοβαθμούν στη θέση 190 και η Λάρνακα στην θέση 319.

Η Λειτουργός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Νικολέττα Παφίτου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι το κυριότερο προϊόν που διαθέτει η Κύπρος στον τομέα αυτό, είναι τα ξενοδοχεία που προσφέρουν συνεδριακές εγκαταστάσεις.

Είναι όμως και ο καλός καιρός της Κύπρου, η λιακάδα καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους συνέδρους. Η Κύπρος αποτελεί ένα προορισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει τις καλύτερες καιρικές συνθήκες στην Μεσόγειο με ήλιο πάνω από 300 μέρες τον χρόνο. Συνδυάζοντας το συνέδριο με εξωτερικές δραστηριότητες είναι απολαυστικό και ξεκούραστο όχι μόνο για τις καιρικές συνθήκες αλλά και για τις κοντινές αποστάσεις που διαθέτει το νησί.

Είναι γεγονός πλέον, ότι τα πλείστα από τα ξενοδοχεία της Κύπρου κυρίως τα 5* και τα 4* διαθέτουν αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν όλων των ειδών τα συνέδρια. Εχουν άνετες αίθουσες, προσεγμένους χώρους και φωτεινά δωμάτια με θέα την θάλασσα που θυμίζουν Κύπρο.

Επιπρόσθετα, το Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, το οποίο συνεχίζει να διαχειρίζεται ο ΚΟΤ αποτελεί ένα διαμάντι για τα κυπριακά δεδομένα, με αίθουσες και εξοπλισμό που μπορούν να καλύψουν περισσότερες από τις καθιερωμένες ανάγκες ενός συνεδρίου.

“Το Συνεδριακό Κέντρο εμπλουτίζει το υφιστάμενο προϊόν. Είναι ένας χώρος που είναι καλά εξοπλισμένος και από ό,τι φαίνεται με τον αριθμό των εκδηλώσεων που προσελκύει, ανεβαίνει συνέχεια. Σημαίνει ότι ήρθε να καλύψει ένα κενό. Συνεχίζει όμως, να υπάρχει ανάγκη για πιο μεγάλους χώρους, κάτι που βλέπουμε και θα το χειριστούμε”.

Με τον όρο συνεδριακό τουρισμό, σημειώνει η κ. Παφίτου, εμείς καλύπτουμε – όπως, και διεθνώς – όχι μόνο τα συνέδρια αλλά και τις επιχειρηματικές συναντήσεις, τα ταξίδια κινήτρων και κάποιου είδους ποιοτικές εκδηλώσεις οπόταν με τον όρο συνεδριακός τουρισμός καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα συναντήσεων.

Πέραν τούτου, αναφέρει, εκτός από τα ξενοδοχεία υπάρχουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι που προσφέρονται για κάποιες εκδηλώσεις για τους συνέδρους. “Υπάρχουν αυτόνομα κέντρα που μπορούν να φιλοξενήσουν συνέδρια, εναλλακτικοί χώροι – πολιτιστικά κέντρα, μπορεί να είναι και μουσεία ακόμη καθώς και υπαίθριοι χώροι που μπορεί να στηθεί η υποδομή για τον συνεδριακό τουρισμό, αναλόγως με τις απαιτήσεις της κάθε ομάδας που φιλοξενείται”, προσθέτει.

Σύμφωνα με την Λειτουργό του ΚΟΤ, η Κύπρος προσφέρεται πάρα πολύ για ταξίδια κινήτρων και λόγω του κλίματος της αλλά και του μεγάλου φάσματος των ειδικών ενδιαφερόντων που διαθέτει η Κύπρος. Για παράδειγμα, εξηγεί η κ. Παφίτου, μπορεί να έρθει μια ομάδα ειδικά για ένα ταξίδι κινήτρων και το πρόγραμμα να περιλαμβάνει δραστηριότητες στην φύση ή περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, οπότε, με αυτό τον τρόπο αξιοποιούνται και τα υφιστάμενα ειδικά προϊόντα της Κύπρου.

Το ταξίδι κινήτρων, διευκρινίζει, είναι ένα από τα θέματα που καλύπτει ο συνεδριακός τουρισμός. Για παράδειγμα, εξηγεί, μπορεί μια εταιρεία του εξωτερικού να στείλει το προσωπικό της για σύσφιξη σχέσεων στην Κύπρο ή να τους δώσει ένα `μπόνους` ταξίδι προς την Κύπρο γιατί έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι στόχοι της εταιρείας.

Οι ξεναγήσεις γίνονται στα πλαίσια του κοινωνικού προγράμματος των συνεδρίων. Εμείς, λέει η κ. Παφίτου, έχουμε μια σειρά από σχέδια κινήτρων που είναι όλα διαθέσιμα στην εταιρική ιστοσελίδα μας, όπου παρέχουμε επιχορηγήσεις – αναλόγως με τον διοργανωτή έχουμε και το αντίστοιχο σχέδιο κινήτρων για τον συνεδριακό τουρισμό.

“Κάποιοι στα πλαίσια του κοινωνικού προγράμματος του συνεδρίου μπορεί να προσφέρουν μια ξενάγηση σε μια από τις επαρχίες της Κύπρου. Αλλά όταν έρχονται ειδικά για τα ταξίδια κινήτρων, τότε το πρόγραμμα είναι εντελώς διαφορετικό. Δηλαδή, τα πάντα δεν έχουν να κάνουν με τον μαζικό τουρισμό αλλά είναι γύρω από δραστηριότητες από ομαδικές ως επί το πλείστον δραστηριότητες και γενικά η Κύπρος προβάλλεται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο”.

Είναι σημαντικό, ότι όλες οι επαρχίες διαθέτουν ξενοδοχεία με συνεδριακές εγκαταστάσεις. “Λόγω όμως του μικρού μεγέθους του νησιού, πολύ συχνά για μεγάλα συνέδρια συνεργαζόμαστε με παραπάνω από μια επαρχία. Το ίδιο είχαμε κάμει και στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Μπορεί το συνέδριο να πραγματοποιείται στην Λευκωσία αλλά εύκολα μπορεί να αξιοποιηθούν και οι κλίνες της Λάρνακας με ένα λεωφορείο επειδή είναι τόσο μικρές οι αποστάσεις”, σημειώνει.

Ερωτηθείσα, η κ. Παφίτου αναφέρει πως ο χώρος που θα διεξαχθεί ένα συνέδριο εξαρτάται από τον διοργανωτή. “Για παράδειγμα, αν ο διοργανωτής είναι ένα από τα πανεπιστήμια που ως επί το πλείστον είναι στην πρωτεύουσα τότε προτιμούν την Λευκωσία. Αν δεν έχουν περιορισμό, τότε προτιμούν τα παράλια. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη επαρχία που ξεχωρίζει”.

Ο συνεδριακός τουρισμός έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ένας σύνεδρος που θα έρθει στην Κύπρο, αναφέρει, μπορεί να έχει μαζί του κι ένα συνοδό. “Οι συνοδοί αποτελούν αυτόματα μια ακόμα αγορά. Ενα συνέδριο μπορεί να αποτελείται από 100 άτομα αλλά μπορούν να έρθουν 200 ή 300 άτομα. Οι συνοδοί μπορούν να πάνε για ψώνια, να δουν αξιοθέατα οπότε αυτόματα η αγορά διπλασιάζεται”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΟΤ, τα καθαρά έσοδα των συνεδρίων ανά χρονιά ανέρχονται πέραν των 40 εκ. ευρώ χωρίς όμως να περιλαμβάνονται όλα τα έσοδα που αφήνουν οι σύνεδροι και οι συνοδοί τους στην κυπριακή αγορά.

Ο στόχος μας, λέει η κ. Παφίτου, είναι όχι μόνο η προβολή αλλά και η οργάνωση και ανάπτυξη του προϊόντος. “Το σχέδιο δράσης μας είναι πολύπλευρο. Ασχολούμαστε και με την παροχή κινήτρων – έχουμε έξι διαφορετικά σχέδια κινήτρων και επιχορηγήσεων γι αυτόν το τομέα. Αν πρόκειται για ακαδημαϊκό ίδρυμα ή για κάποιο σύνδεσμο, υπάρχει το αντίστοιχο σχέδιο κινήτρων που βοηθούν τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τους επαγγελματίες ή τους διοργανωτές”.

Σύμφωνα με την Λειτουργό του ΚΟΤ, ο συνεδριακός τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια ανοδική πορεία. “Κάθε χρόνο ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία η συλλογή των στατιστικών στοιχείων του συνεδριακού τουρισμού, τα οποία παρουσιάζονται στη βιομηχανία και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Ο στόχος μας για το 2014 ήταν να έχουμε 3% αύξηση από το 2013 που είχαμε 317 συνέδρια. Η εκτίμηση μας είναι ότι είμαστε μέσα στους στόχους. Για φέτος, φάνηκε ότι δεχτήκαμε αρκετές αιτήσεις για τα σχέδια κινήτρων, οπότε τούτο είναι μια θετική ένδειξη”.

Εντατική εργασία στην αναβάθμιση του συνεδριακού τουρισμού επωμίζεται το Convention Bureau (CCB) που λειτουργεί εντός του ΚΟΤ από τα μέσα του 2010.

Το CCB συμμετέχει στο Ιnternational Congress and Convention Association (ICCA) και στο Εuropean Cities Marketing (ECM). Μέσα από τους δύο αυτούς Οργανισμούς, το CCB ενημερώνεται για τις νέες τάσεις, λαμβάνει καθοδήγηση, συμμετέχει κατά καιρούς στις διοργανώσεις τους και αξιοποιεί το database τους για την προσέλκυση περισσότερων συνεδρίων στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: stockwatch…