Αρχική Υγεία Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν «κόψουμε» τους υδατάνθρακες; Της Άννας Κορτέση

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν «κόψουμε» τους υδατάνθρακες; Της Άννας Κορτέση

Πολλοί πλέον στο θέμα της διατροφής απορρίπτουν τους υδατάνθρακες εν γένει. Τα ζυμαρικά και το ψωμί φεύγουν από το τραπέζι, ενώ κάθε τροφή πρέπει να περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες. Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων απορρίπτει τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και πληθώρα άλλων τροφίμων. Ας δούμε τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη ριζική αυτή διατροφική αλλαγή:

Χάνετε Υγρά

Όταν μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων σας, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι το πόσο γρήγορα, ακόμη και μαγικά, το βάρος μειώνεται. Δυστυχώς, όμως, δεν χάνετε λίπος – χάνετε νερό. Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή του γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο αποθηκεύει τρεις έως τέσσερις φορές το βάρος του σε νερό.

Εμφανίζετε Συμπτώματα Γρίπης

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Όταν ένα άτομο μειώνει τους υδατάνθρακες, ο εγκέφαλος λειτουργεί με τα αποθέματα γλυκογόνου που είναι χαμηλά και σιγά σιγά εξαντλούνται. Τελικά, όταν όλο το γλυκογόνο φεύγει, το σώμα σας διασπά το λίπος κι εκλύει κετόνες. Το αποτέλεσμα: κακή αναπνοή, ξηροστομία, κόπωση, αδυναμία, ζάλη, αϋπνία, ναυτία κι έλλειψη συγκέντρωσης κι ορθής σκέψης. Βασικά, θα νιώθετε σαν να έχετε γρίπη. Τελικά, το σώμα σας προσαρμόζεται στις κετόνες (η διαδικασία που ονομάζουμε κέτωση) και δεν αισθάνεστε τόσο άσχημα μετά από μερικές μέρες.

Τα Επίπεδα Σακχάρου Έχουν Έντονες Διακυμάνσεις

Οι επεξεργασμένοι, απλοί υδατάνθρακες είναι διαβόητοι για την αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν, δηλώνουν πως οι υδατάνθρακες ενεργοποιούν τα κέντρα του εθισμού στον εγκέφαλο. Η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως πλούσιων σε φυτικές ίνες, όμως, μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η Ενέργειά Σας Μειώνεται

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, σιτάρι ολικής άλεσης κλπ) είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, μαγνησίου και βιταμινών Β, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματός σας. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος για την τροφοδότηση όλων των ενεργειών σας μέσα στην ημέρα. Αν κόψετε τους υδατάνθρακες, η ενέργειά σας θα μειωθεί δραματικά.

Προβλήματα Δυσκοιλιότητας

Η πρόσληψη προϊόντων ολικής αλέσεως είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνετε καθημερινά. Χωρίς την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών ινών, θα εμφανίσετε σίγουρα προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα. Ως αποτέλεσμα, η δυσκοιλιότητα είναι συχνό φαινόμενο.

Μεταβολές στη Διάθεση

Οι υδατάνθρακες, είτε ερχόμενοι από προϊόντα ολικής άλεσης είτε επεξεργασμένοι, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του εγκεφάλου του νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη. Έτσι, όταν κόψετε τους ωφέλιμους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι κλπ, η ψυχική υγεία σας επηρεάζεται επίσης.

Προβλήματα κατά την Άσκηση

Όπως καταλαβαίνετε, η έλλειψη υδατανθράκων επηρεάζει αρνητικά την επίδοσή σας κατά την άσκηση. Γι’ αυτό, αν θέλετε να αποδίδετε καλά στη μορφή της άσκησης που έχετε επιλέξει, φροντίστε να καταναλώνετε τους απαιτούμενους υδατάνθρακες.

Από όλες αυτές τις συνέπειες, γίνεται πλέον απολύτως κατανοητή η τεράστια συμβολή των ωφέλιμων υδατανθράκων στη διατροφή μας. Αν και είναι συνετό να περιορίζουμε τους απλούς υδατάνθρακες και τα φαγητά που δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό μας, εντούτοις η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Εντάξτε τους στην καθημερινή σας διατροφή και θα δείτε πως θα νιώθετε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μην απορρίπτετε τους σύνθετους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, μιας και μας ωφελούν σημαντικά!

Γράφει: Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση – Anna Cortesi®, είναι εγγεγραμμένη διαιτολόγος, κλινική διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια της Cortesi Nutrition Ltd –μιας παγκοσμίου κλάσης εταιρία η οποία στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των πελατών της. Αφότου απέκτησε πρώτο πτυχίο (BA) στην Οικιακή Οικονομία, Σχεδιασμό και Τεχνολογία Τροφίμων – BA Home Ec. Food Design andTechnology από το Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κα Κορτέση συνέχισε στην απόκτηση ενός δεύτερου βασικού πτυχίου (BSc) στη Διαιτολογία και Διατροφή – BSc Dietetics and Nutrition. Αργότερα, απέκτησε το μεταπτυχιακό της τίτλο (MSc) στην Κλινική Διατροφή – MSc Clinical Nutrition από το Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο.