Αρχική Τελευταία Νέα Υφυπουργείο Ναυτιλίας: Ομόφωνα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής

Υφυπουργείο Ναυτιλίας: Ομόφωνα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για την μετατροπή του Τμήματος Εμπορικής Nαυτιλίας σε Υφυπουργείο παρουσία του υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη.

Με την ψήφιση της πρότασης νόμου θεσμοθετείται το αξίωμα του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Ναυτιλίας και η μετεξέλιξη και μετονομασία του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας σε Υφυπουργείο Ναυτιλίας. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω σε θέματα Ναυτιλίας θα διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δε θα υποβάλλει προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις και δε θα έχει δικαίωμα ψήφου. 
 

Ο υπουργός Μεταφορών χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως η Κυπριακή ναυτιλία είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Κύπρο. «Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η κυπριακή ναυτιλία διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα, ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστική. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα βοηθήσει η αναβάθμιση και ενδυνάμωση της ναυτιλιακής διοίκησης». 

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα έχει την αρμοδιότητα να χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν στη ναυτιλία. Απώτερος στόχος, είναι η ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, η βελτίωση και αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών που παρέχονται, η προώθηση της κυπριακής σημαίας και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους ιδιωτικούς φορείς, με γνώμονα την ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας και την εδραίωσή της ως σύγχρονο και παγκόσμιο κέντρο παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου δεν υλοποιείται απλώς η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά ενισχύεται σημαντικά ένας σημαντικός τομέας της κυπριακής οικονομίας. Όπως είναι γνωστό, η ναυτιλία υπολογίζεται ότι συνεισφέρει στην οικονομία της Κύπρου γύρω στο 7% του ΑΕΠ της χώρας. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα πολιτικά κόμματα, που αναγνωρίζοντας ότι η ναυτιλία αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, στήριξαν τη δημιουργία του Υφυπουργείου. 

Θερμές ευχαριστίες και στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία όχι απλώς αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή αλλά υποστήριξε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης στη δημιουργία του Υφυπουργείου.

Πηγή: InBusiness