Αρχική ΤΕΠΑΚ TEΠΑΚ: Το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ βοήθησε πάνω από χίλιους φοιτητές

TEΠΑΚ: Το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ βοήθησε πάνω από χίλιους φοιτητές

Πέραν των χιλίων φοιτητών έχουν λάβει οικονομική βοήθεια στα οκτώ χρόνια δραστηριοποίησης του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το έργο του οποίου εξήρε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας την 4η Γενική Συνέλευση του.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καδής, η κοινωφελής προσφορά του Σωματείου αποδεικνύεται έμπρακτα και ουσιαστικά, ενώ η κατανομή των διαθέσιμων πόρων σε δικαιούχους φοιτητές στηρίζεται στη βάση καθορισμένων κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

“Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, το Συμβούλιο Ευημερίας Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ έχει καταφέρει να βοηθήσει πέραν των 1000 φοιτητών και πιο συγκεκριμένα, έχει κατανείμει 300 επώνυμες υποτροφίες και 850 οικονομικά βοηθήματα”, συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε δε πως καθημερινά, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, παρέχεται δωρεάν σίτιση σε άπορους φοιτητές, ο αριθμός των οποίων πέρσι έφτασε μέχρι και τους 800, ενώ με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Συνέλευση, ανακοίνωσε μια συμβολική χορηγία ύψους 500 ευρώ από πλευράς του Υπουργείου.

Μέσα από τη λειτουργία του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, επιτελείται αξιέπαινο έργο το οποίο διευκολύνει φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να εξελιχθούν και να προοδεύσουν ως προσοντούχοι νέοι επιστήμονες.

Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, υπέδειξε, η εθελοντική και ανιδιοτελής προσφορά των μελών του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών ΤΕΠΑΚ υπήρξε αναγκαία και ανεκτίμητη, αφού διαχειρίστηκαν και βοήθησαν με ορθολογισμό και διαφάνεια πολλές περιπτώσεις φοιτητών, των οποίων οι οικογένειες  επηρεάστηκαν από τις συνέπειες που επέφερε η οικονομική κρίση.

“Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αφενός φανερώνουν με τον καλύτερο τρόπο το ειλικρινές ενδιαφέρον, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι πολίτες του τόπου μας για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αφετέρου συμπληρώνουν με τρόπο αποτελεσματικό την κρατική μέριμνα, η οποία ενισχύει με στοχευμένα μέτρα τους φοιτητές μας”, είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Πανίκος Φιλίππου διαβεβαίωσε πως το Συμβούλιο θα συμβάλει θετικά με όλους τους δυνατούς τρόπους στο θέμα της ευημερίας των δυσπραγούντων φοιτητών, το οποίο αντικρίζει, όπως είπε, με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του γιατί η προσπάθεια για παροχή υψηλού επιπέδου φοιτητικής εμπειρίας και συνάμα έμπρακτης βοήθειας προς τους ίδιους τους φοιτητές, βρίσκει σημαντικούς συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Λεμεσού για την καθοριστική του συμβολή, αφού πέραν της σίτισης άπορων φοιτητών, η Μητρόπολη παρέχει δώδεκα ετήσιες υποτροφίες των χιλίων ευρώ σε φοιτητές με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

“Ο προγραμματισμός του Πανεπιστημίου μας αφορά στην ενδυνάμωση της πορείας του Πανεπιστημίου προς την ανάπτυξη και την αναγνώριση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσα από πραγματικές επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό, είπε ο κ. Φιλίππου, προσθέτοντας πως “στον πυρήνα αυτού του οράματος, βρίσκονται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, και προς τούτο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις”.

Εξάλλου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Σωματείου “για την πολυσχιδή τους δράση, χάρη στην οποία μεγάλος αριθμός φοιτητών μας σπουδάζουν και ζουν αξιοπρεπώς ή επιβραβεύονται για τις επιτυχίες τους στην επίτευξη της αριστείας”.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάθε φοιτητή, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειας του, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή του Πανεπιστημίου, τόνισε ο καθηγητής Αναγιωτός και σημείωσε πως “υποστηρίζουμε τη δωρεάν αλλά ποιοτική δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία απολαμβάνει το κύρος και την αναγνώριση των προγραμμάτων από την Πολιτεία και την Κοινωνία και προς την κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε και επικροτούμε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην απάμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων οι οποίες υφίστανται”.

Τον απολογισμό των δυο χρόνων θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου έκανε ο Πρόεδρος του, Νικόλας Ιορδάνου, ο οποίος είπε πως κατά τη διάρκεια των δυο αυτών ετών κατανεμήθηκαν 105 επώνυμες χορηγίες ύψους 82,100 ευρώ και οικονομικά βοηθήματα σε 430 φοιτητές, ύψους 125,300 ευρώ, ενώ 12 φοιτητές που αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, έτυχαν έκτακτης ενίσχυσης με το συνολικό ποσό των 12,000 ευρώ.

“Με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων με κριτήριο την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, έτυχαν οικονομικής ενίσχυσης τα τελευταία δυο χρόνια, 547 φοιτητές, με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 219,400 ευρώ”, είπε ο κ. Ιορδάνου ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Αθανάσιο για την συνεχή στήριξη που ο ίδιος και η Μητρόπολη παρέχει στους φοιτητές, αλλά και όλους τους υπόλοιπους δωρητές.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εκλέγηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα καταρτιστεί σε σώμα στην επόμενη συνεδρία του Σωματείου.

ΠΗΓΗ (ΚΥΠΕ)