Αρχική Υγεία Όλη η αλήθεια για τη ζάχαρη στα φρούτα

Όλη η αλήθεια για τη ζάχαρη στα φρούτα

Αποφεύγετε τα φρούτα, επειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων; Πιστεύετε πως ο λόγος της αύξησης του βάρους σας είναι η κατανάλωση φρούτων; Μήπως νομίζετε πως μπορείτε να φάτε όσα φρούτα θέλετε μέσα στην ημέρα, μιας και είναι υγιεινά; 

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.  Κανείς δεν πάχυνε αποκλειστικά από την κατανάλωση φρούτων, μα πολύ συχνά οι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά φρούτα κι επιβαρύνουν το θερμιδικό τους φορτίο.

Τα Σάκχαρα στα Φρούτα Είναι Επικίνδυνα;

Σε αντίθεση με την κρυσταλλική ζάχαρη, τα σάκχαρα των φρούτων δεν είναι εξ’ολοκλήρου βλαβερά για τον οργανισμό. Μέσω των φρούτων, λαμβάνουμε πολύτιμα συστατικά (βιταμίνες, φυτικές ίνες, νερό). Επομένως, είναι άδικο να προτιμούμε την κατανάλωση μιας πάστας ή ενός γλυκού από μια μπανάνα. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν οι δύο αυτές εναλλακτικές την ίδια θρεπτική αξία. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να καταναλώσουμε άκριτα φρούτα και ιδιαίτερα φρούτα που περιέχουν υψηλή ποσότητα σακχάρων. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο πολλές φορές η λήψη των φρούτων σε ένα διαιτολόγιο περιορίζεται σε 2 ή 3 μερίδες καθημερινά. 

Ποια Φρούτα Να Προτιμάμε;

Φυσικά και δεν είναι απαγορευμένη τροφή ένα φρούτο. Όμως, από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως υπάρχουν φρούτα με υψηλότερη ποσότητα σακχάρων κι άλλα που είναι χαμηλότερα σε σάκχαρα και ταιριάζουν σε μια δίαιτα. 

Συγκεκριμένα, τα φρούτα που μπορούν να έχουν θέση συχνότερα στο τραπέζι μας (ακόμη και κάθε ημέρα) είναι τα εξής:

• Εσπεριδοειδή (λεμόνι, κίτρο, lime, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ)
• Βατόμουρα
• Φράουλες
• Πεπόνι

Αντίθετα, φρούτα που θα πρέπει να ελέγξουμε ως προς την συνολική τους κατανάλωση μέσα στην ημέρα είναι τα ακόλουθα:

• Μπανάνες
• Αποξηραμένα φρούτα
• Σύκα
• Σταφύλια

Να Απορρίψω τα Φρούτα από το Διαιτολόγιό μου; 

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνετή λύση η απόρριψη των φρούτων από την καθημερινή μας διατροφή. Η παχυσαρκία σε καμία περίπτωση δε δημιουργείται εξαιτίας των φρούτων. Αντιθέτως, η ένταξη φρούτων στη διατροφή μας εμποδίζει την υιοθέτηση άλλων, βλαβερών συνηθειών. Όλοι οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να τρέφονται με φρούτα σε καθημερινή βάση. Όμως, θα πρέπει να προσμετρούν τις θερμίδες που λαμβάνουν μέσω των φρούτων και να μην έχουν στο μυαλό τους πως οι θερμίδες αυτές είναι αμελητέες. 

Όσο για τα οφέλη που έχουν τα φρούτα και τα κάνουν αναντικατάστατο κομμάτι της διατροφής μας, ορίστε μερικά από τα σπουδαιότερα:

• Βοηθούν τον οργανισμό να προσλάβει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για υγεία κι ευεξία.
• Προσφέρουν ένα αίσθημα γλύκας και κορεσμού, που βοηθούν τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα να την τηρήσουν.
• Μας βοηθούν να λάβουμε τις απαραίτητες φυτικές ίνες καθημερινά. Οι φυτικές ίνες ωφελούν σημαντικά το πεπτικό μας σύστημα, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη δημιουργία προβλημάτων υγείας και μας κρατούν χορτασμένους περισσότερη ώρα.
• Αποτελούν υγιεινό σνακ, σε αντίθεση με επεξεργασμένες τροφές γεμάτες τρανς λιπαρά, θερμίδες και αλάτι.
• Είναι εξαιρετικά νόστιμα και την ίδια στιγμή μας βοηθούν να ενυδατωθούμε, προσφέροντάς μας ένα λαμπερό δέρμα.
• Πολλά φρούτα διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αφαιρώντας τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό μας.

Επομένως, μη φοβάστε τα φρούτα! Ελέγξτε την ποσότητα φρούτων που καταναλώνετε, ιδιαίτερα εάν περιέχουν αρκετά σάκχαρα– αλλά, χωρίς να τα στερείστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα χαίρεστε τα οφέλη χωρίς να φοβάστε την κατανάλωσή τους!

Γράφει: Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση – Anna Cortesi®, είναι εγγεγραμμένη διαιτολόγος, κλινική διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια της Cortesi Nutrition Ltd –μιας παγκοσμίου κλάσης εταιρία η οποία στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των πελατών της. Αφότου απέκτησε πρώτο πτυχίο (BA) στην Οικιακή Οικονομία, Σχεδιασμό και Τεχνολογία Τροφίμων – BA Home Ec. Food Design andTechnology από το Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κα Κορτέση συνέχισε στην απόκτηση ενός δεύτερου βασικού πτυχίου (BSc) στη Διαιτολογία και Διατροφή – BSc Dietetics and Nutrition. Αργότερα, απέκτησε το μεταπτυχιακό της τίτλο (MSc) στην Κλινική Διατροφή – MSc Clinical Nutrition από το Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο.