Αρχική Τελευταία Νέα Τέλος η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους από αύριο 1/6 Τετάρτη

Τέλος η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους από αύριο 1/6 Τετάρτη

Την αναστολή από την 1η Ιουνίου του 2022 της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους στην Κύπρο, αποφάσισε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας,  Μιχάλης Χατζηπαντέλα, παρουσίασε τις εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, σε σχέση με τα εναπομείναντα μέτρα κατά της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τις τελευταίες βδομάδες συνεχίζει να καταγράφεται σταθερή πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες και περαιτέρω μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων στα νοσηλευτήρια, γεγονός που εγείρει την ανάγκη αναθεώρησης και αναπροσαρμογής προστατευτικών μέτρων αναχαίτισης της νόσου COVID-19, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα αποφάσισε από την 1η Ιουνίου 2022, την αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης) και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συστήνεται, ωστόσο, η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Επίσης, αποφάσισε από την 1η Ιουνίου 2022, όπως επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με μέγιστο αριθμό τα 2 άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ή PCR ισχύος 48ωρων (1 άτομο ανά επίσκεψη).

Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

Καταργούνται από 1η Ιουνίου μέτρα και περιορισμοί σε αεροδρόμια και λιμάνια

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σχετικά με το Σχέδιο Δράσης των Αεροδρομίων και των Λιμένων και αποφάσισε ότι από την 1η Ιουνίου καταργούνται όλα τα μέτρα κι όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στα ταξίδια τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα λιμάνια της Κύπρου, είπε ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Καρούσος.

Επομένως, σημείωσε, όσον αφορά τις αερομεταφορές και τα λιμάνια από την 1η Ιουνίου επανερχόμαστε πίσω στην κανονικότητα.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί αυτή την περίοδο τόσο στην Κύπρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενέκρινε την κατάργηση του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης που εφαρμόζεται στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τα Λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως από τη χώρα προέλευσής τους, δεν θα υποχρεούνται να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την πληρότητα των πτήσεων, είπε ότι είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα. «Υπολογίζουμε ότι ο Μάιος θα φτάσει σε ένα ποσοστό του 77% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και με μέσο όρο επιβατών ημερησίως γύρω στις 30 χιλιάδες. Γίνονται φυσικά προσπάθειες για να αυξηθεί κι άλλο αυτό το ποσοστό, να αυξηθούν κι άλλο οι πληρότητες των πτήσεων», είπε.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά και ο στόχος που είχε τεθεί σε ό,,τι αφορά την πληρότητα των πτήσεων αλλά και τον αριθμό των επιβατών, όχι μόνο επιτυγχάνεται αλλά ενδεχομένως θα ξεπεραστεί.

Ερωτηθείς να θα καταργηθεί η προστατευτική μάσκα στα αεροδρόμια, είπε ότι καταργούνται όλα όσα υπήρχαν στο Σχέδιο Δράσης κι ότι πλέον θα ακολουθούνται οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. «Αν το Υπουργείο Υγείας θα έχει τα αεροδρόμια μέσα στις αίθουσες υψηλού κινδύνου τότε θα απαιτείται μάσκα, αν όχι δεν θα απαιτείται μάσκα», διευκρίνισε.