Αρχική Από το Παρελθόν Οδός “16ης Ιουνίου 1943”, Λεμεσός – Μια οδός για την ιστορία

Οδός “16ης Ιουνίου 1943”, Λεμεσός – Μια οδός για την ιστορία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που πήρε το όνομα της η οδός 16ης Ιουνίου 1943 (πρώην Γλάδστωνος);

Κι όμως πίσω από την ημερομήνια που τιμά η οδός αυτή, κρύβεται μια μεγάλη ιστορία που αφορά το αντιφασιστικό καθεστώς και τους αγώνες που έγιναν για την πτώση του.

Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου 1943 η Κεντρική Επιτροπή του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ), πήρε την ιστορική απόφαση και με διάγγελμα της κάλεσε όλα τα μέλη του Κόμματος να καταταχθούν εθελοντικά στο στρατό, για να πολεμήσουν τον χιτλεροφασισμό. Η απόφαση εκείνη αποτέλεσε την απαρχή μιας σειράς αντιφασιστικών ενεργειών που είχε αναλάβει το ΑΚΕΛ από της ίδρυσής του με στόχο την καλλιέργεια αντιφασιστικής φιλοσοφίας και την εντονότερη συμμετοχή στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο των λαών.

Το διάγγελμα του κόμματος για της 16ης Ιουνίου έλεγε: «Να γίνει έκκλησις προς όλα τα μέλη του Κόμματος δι’ εθελοντικήν κατάταξιν εις τας ενόπλους δυνάμεις προς ενίσχυσιν του αγώνος δι’ απελευθέρωσιν της Ελλάδος από την Χιτλερικήν τυραννίαν, απελευθέρωσιν των υποδούλων χωρών και εξασφάλισιν του εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού μέλλοντος της Νήσου».

Σύμφωνα με εφημερίδα της εποχής που απηχούσε την ιδεολογία του κόμματος, αποκορύφωμα της κινητοποίησης ήταν η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στις 27 Ιουνίου 1943.

«Οι εθελοντές απ’ όλη την Κύπρο συγκεντρώθηκαν στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού. Από εκεί ξεκίνησε μια επιβλητική παρέλαση της φάλαγγας των εθελοντών του ΑΚΕΛ. Ολόκληρος ο λαός της Λεμεσού υποδέχτηκε με εκδηλώσεις αγάπης και ενθουσιασμού τους τιμημένους αγωνιστές που κατευθύνθηκαν στο θέατρο Ριάλτο.Εκεί μέσα σε μια ατμόσφαιρα πατριωτικών εκδηλώσεων εγκρίθηκε η ιστορική απόφαση της Δεκάτης Έκτης Ιουνίου, εκφωνήθηκαν λόγοι και αναγγέλθηκαν τα ονόματα των εθελοντών. Ως εκείνη τη στιγμή είχαν προσφέρει 300 εθελοντές η Λευκωσία-Κερύνεια, 238 η Αμμόχωστος, 112 η Λεμεσός, 41 η Λάρνακα και 40 η Πάφος. Σύνολο Ακελιστών εθελοντών 731» (σ.σ. τότε τα μέλη του ΑΚΕΛ δεν ξεπερνούσαν τις 2 χιλιάδες σ’ ολόκληρη την Κύπρο).

Η 16η Ιουνίου 1943 είναι μια τιμημένη σελίδα στην ιστορία όχι μόνο του ΑΚΕΛ αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

 

 

Με πληροφορίες από: ΑΚΕΛ, dialogos.com.cy, Bιβλίο: “Λαβωμένη Κύπρος”, Μιχάλης Πουμπουρής (εθελοντής της 16ης Ιουνίου)