Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Κατασκευή 19 ψηλών κτηρίων – Πληθώρα ουρανοξυστών στο παραλιακό μέτωπο

Λεμεσός: Κατασκευή 19 ψηλών κτηρίων – Πληθώρα ουρανοξυστών στο παραλιακό μέτωπο

limabove

Στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού μετά τη μαρίνα και την εμπορικοποίηση του λιμανιού αρχίζουν να ξεφυτρώνουν δειλά-δειλά ψηλά κτήρια που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση που επεκτείνεται δυτικά από τη μαρίνα. Kατασκευάζονται ή βρίσκονται υπό εξέταση συνολικά 19 πύργοι που επεκτείνονται μέχρι τους 37 ορόφους. Οι επενδυτές εκμεταλλεύονται το σχέδιο που αφορά στην παροχή πολεοδομικών κινήτρων για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση όπου ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται κατά 70% του ισχύοντος, για τις περιοχές από τη μαρίνα μέχρι τον εναέριο, ενώ για πύργους εκτός του σχεδίου περιοχής του κέντρου ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται μέχρι 50%. Το εν λόγω σχέδιο επεκτάθηκε μέχρι το 2019.

Όσον αφορά τους πολίτες τρίτων χωρών, υπάρχουν σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις στην Κύπρο που αφορούν την αγορά ακινήτων με «μπόνους» ιθαγένεια και άδεια διαμονής. Το πρώτο σχέδιο έχει να κάνει με την παραχώρηση μόνιμης άδειας παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον €300.000 και με καταθέσεις τουλάχιστον €30.000 σε τοπική τράπεζα για τρία χρόνια. Δεύτερο σχέδιο αφορά την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση μη Κύπριων επενδυτών σε ακίνητα, αναπτύξεις και έργα υποδομής πέραν των €2 εκατ. Ο επενδυτής θα πρέπει επίσης να κατέχει μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία αξίας τουλάχιστον €500.000, την οποία να διατηρήσει διά βίου.

Ενώπιον της Επιτροπής Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων από το περιβάλλον βρίσκονται από εξέταση ακόμα δύο πύργοι στην περιοχή Ακτή Ολυμπίων, οι Totalserve Towels, ο πρώτος της εταιρείας P.G. Economides και ο δεύτερος της Landscope, με ιδιοκτήτη και στους δύο τον Πέτρο Οικονομίδη. Ο πρώτος πύργος θα είναι 18ώροφος και ο δεύτερος 11ώροφος.

Οι πύργοι θα κατασκευαστούν στο σημείο που βρισκόταν το ξενοδοχείο Pavemar, πολύ κοντά σε άλλους πύργους που βρίσκονται υπό κατασκευή. 

Ο 18ώροφος πύργος θα περιλαμβάνει κυρίως γραφεία. Στον πύργο θα χωροθετούνται, κήποι γραφείων στον 7ο και 17ο όροφο, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, υποδοχή και δύο καταστήματα, υπόγειος χώρος στάθμευσης πέντε επιπέδων, κοινόχρηστη πλατεία και πρόνοια φωτοβολταϊκών πλαισίων στην οροφή.

Ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου «P.G. Economides», βρίσκεται στη Νεάπολη στον Δήμο Λεμεσού. Το νότιο τμήμα του χώρου της ανάπτυξης βρίσκεται επί της οδού 28ης Οκτωβρίου (Παραλιακός δρόμος Λεμεσού) και το βόρειο τμήμα επί της οδού Ραφαήλ. Η προτεινόμενη ανάπτυξη βρίσκεται σε υψόμετρο 11 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας απέχοντας από αυτήν περίπου 100 μέτρα. Το συνολικό εμβαδό του έργου θα ανέλθει στα 17.696 τετρ. μέτρα. Οι κατασκευαστικές εργασίες υλοποίησης της ανάπτυξης προτείνεται να αρχίσουν τον Δεκέμβριο του 2017 και να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020. Στην προτεινόμενη ανάπτυξη θα παρέχονται συνολικά περίπου 270 χώροι στάθμευσης. Σε απόσταση 120 μέτρων του προτεινόμενου Πύργου εντοπίζεται το αργάκι της Βαθιάς το οποίο εκτείνεται παράλληλα της οδού Γεωργίου Γρ. Διγενή και καταλήγει στη θάλασσα. Στην περιοχή εντοπίζονται πολυώροφα κτήρια, γραφεία και οικιστικές μονάδες. Βόρεια της υπό ανέγερση ανάπτυξης υπάρχουν, Πυροσβεστικός Σταθμός, Κοιμητήριο, και Νηπιαγωγείο και στα δυτικά το Πολυκατάστημα Debenhams Olympia.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου είναι, σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικά πανέλα, θερμομονωτικά μη ανακλώμενα υαλοστάσια, επένδυση με τοιχοποιία τύπου Rain Screen, μπογιές.

Κατά την εξέταση της μελέτης μέλη της Επιτροπής ζήτησαν επιπλέον στοιχεία από τους επενδυτές και αναμένεται το θέμα να επανεξεταστεί αφού υποβληθούν εκ μέρους της εταιρείας. Μέλη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων από τις εκσκαφές και στη διαχείριση του θαλασσινού νερού που τυχόν να προκύψει κατά το στάδιο των εκσκαφών, στον κυκλοφοριακό φόρτο και το θόρυβο από τα αυτοκίνητα και τον περιορισμό των εκπομπών σκόνης κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου.  

Ο 11ώροφος πύργος «LANDSCOPE» στον Δήμο Λεμεσού θα περιλαμβάνει κυρίως γραφεία. Στον πύργο θα χωροθετούνται, κήπος γραφείων στον 5ο όροφο, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, υποδοχή και ένα κατάστημα, υπόγειος χώρος στάθμευσης τριών επιπέδων, χώρος στάθμευσης 6 ποδηλάτων, κοινόχρηστη πλατεία και πρόνοια φωτοβολαϊκών πλαισίων στην οροφή. Ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου «Landscope», βρίσκεται στη Νεάπολη στον Δήμο Λεμεσού. Το συνολικό εμβαδό του έργου θα ανέλθει στα 5.485 τετρ. μέτρα. Οι κατασκευαστικές εργασίες υλοποίησης της ανάπτυξης προτείνεται να αρχίσουν τον Δεκέμβριο του 2017 και να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020. Στην προτεινόμενη ανάπτυξη θα παρέχονται συνολικά περίπου 43 χώροι στάθμευσης.  

limabove

Έργα υψηλής ποιότητας

To Limassol Del Mar που πήρε πρόσφατα το χρίσμα αναμένεται να κατασκευαστεί το 2019 με το εκτιμώμενο κόστος να φθάνει τα €400 εκατ. Το πολυώροφο κτήριο διαμερισμάτων θα γίνει στην περιοχή της Γερμασόγειας από την κοινοπραξία των ομίλων Λεπτός και Δ. Ζαβός.

Στην ίδια περιοχή ανεγείρεται το σύγχρονο και πολυτελές οικοδόμημα με την επονομασία «iHome» του Ομίλου Αθανασίου. Πρόκειται για δύο πύργους των 82 και 63 μέτρων αντιστοίχως.
Η εταιρεία Pafilia, προχωρεί στην ανέγερση του The One, του ψηλότερου κτηρίου στην Κύπρο που θα φθάνει τα 170 μέτρα ύψος. Το 37ώροφο κτήριο που η κατασκευή του θα κοστίσει γύρω στα €60 εκατ. αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018. Το κτήριο ανεγείρεται δίπλα από τους δίδυμους πύργους Olympic Residence που κόστισαν κοντά στα €100 εκατ.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να παραδοθεί το The Oval της Cybarco, μέλους του ομίλου Λανίτη, μια επένδυση που ξεπέρασε τα €30 εκατ., φτάνει τα 75 μέτρα ύψος και αποτελείται από 16 ορόφους, με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα.

Το έργο Lanitis old mansion (Lanitis Seafront), θα αποτελείται από τρεις πύργους, με τον μεγαλύτερο να φθάνει στους 37 ορόφους. Το προβλεπόμενο κόστος του έργου υπολογίζεται στα €150 εκατ. Τα κατασκευαστικά έργα θα γίνουν σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθούν σε περίπου εφτά χρόνια, δηλαδή περί τα τέλη του 2023.

Στην περιοχή Αμαθούντας θα ανεγερθούν δύο πύργοι που θα εκτείνονται στους 25 ορόφους γνωστοί ως Marco Polo. Θα κατασκευαστούν στη θέση του ξενοδοχείου Golden Arches.
Στην περιοχή Νεάπολης θα κατασκευαστεί η πολυώροφη ανάπτυξη της εταιρείας Pafilia Property Developers Ltd, Limassol Landmark.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του 16ώροφου πύργου Cedar Oasis το οποίο θα ανεγερθεί στη Λεωφόρο Μακαρίου, στον χώρο όπου βρισκόταν η ιστορική κλινική Τριτοφτίδη.

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ 14 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού που αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές αφού μέχρι στιγμής έχει αποκτήσει ή βρίσκονται στα σκαριά 14 συγκροτήματα με πύργους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Φ», πολλοί άλλοι επιχειρηματίες εξετάζουν να εκμεταλλευτούν το σχέδιο παροχής κινήτρων, κατεδαφίζοντας υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα και αντικατάστασή τους με ψηλά κτήρια.

Οι μεγάλες αναπτύξεις στη Λεμεσό αφορούν τους πύργους Oval, The One, Del Mar, Olympic Residency, Lanitis Old Mansion, Limassol Landmark, Limassol Blue, Marco Polo, Cedars Oasis, Neocleous Towers, iHome Limassol, Fairways Centre Point, Totalserve Towels, Icon Residences. 

Πηγή: Άγγελος Νικολάου/Philenews