Αρχική Από το Παρελθόν Λεμεσός – 28 Ιουνίου 1878: Μετά από 307 χρόνια, στη θέση της...

Λεμεσός – 28 Ιουνίου 1878: Μετά από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας υψώνεται η αγγλική

HIPPO.jpg

Στις 28 Ιουνίου 1878, καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβιβάζει μονάδα πεζοναυτών και παραλαμβάνει το κάστρο της πόλης από την τουρκική φρουρά. Έπειτα από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας υψώνεται η αγγλική.

HIPPO.jpg

Η Μεγάλη Βρετανία είχε μεγάλα σχέδια για την Κύπρο, τα οποία μας παίρνoυν χρόνια πίσω, από πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η σημαντική γεωγραφική θέση του νησιού, σε συνάρτηση με τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο δρόμο που οδηγούσε στις Ινδίες και στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική, καθώς και ο φόβος από ενδεχόμενη κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο, υπαγόρευαν την ανάγκη κατάληψης της Κύπρου.

Limani_Lemesou.jpg

Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877-1878, που σηματοδοτεί το τέλος του με την ήττα  της Τουρκίας και με την υπογραφή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και τη δημιουργία μιας ισχυρής Βουλγαρίας, οδήγησε στη σύγκληση της Διάσκεψης του Βερολίνου, τον Ιούνη-Ιούλη του 1878, που αναθεώρησε τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου ανακοινώθηκε επίσημα (9 Ιούλη 1878) ότι η Υψηλή Πύλη και η Μ. Βρετανία είχαν υπογράψει μια “αμυντική συμφωνία” στην Κωνσταντινούπολη, στις 4 Ιούνη 1878. Με βάση τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία εκχωρούσε την Κύπρο στην Αγγλία όπως κατέχεται και διοικείται υπ’ αυτής. Η Αγγλία κατέλαβε ειρηνικά την Κύπρο. Οι κάτοικοι του νησιού δεν είχαν ερωτηθεί.

 

Πηγή: Τhestival.gr, cyprustimes, mentality10