Αρχική Λεμέσιος 5 Χωριά της Επαρχίας Λεμεσού για τις αποδράσεις σας (Mέρος Α)

5 Χωριά της Επαρχίας Λεμεσού για τις αποδράσεις σας (Mέρος Α)

65dd0 omodos

Η Λεμεσός ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες αλλά και ντόπιους. Τα τελευταία χρόνια δε με τους ρυθμούς ανάπτυξης της πόλης οι αριθμοί και τα συνολικά ποσοστά σημειώνουν ραγδαία αύξηση με την κίνηση στους δρόμους να αγγίζει το ζενίθ.

Για το λόγο αυτό εμείς σας προτείνουμε 5 μέρη της επαρχίας να αποδράσετε, να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να χαλαρώσετε μακριά από τη βαβούρα της πόλης και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

1.Όμοδος

Το Όμοδος είναι ένα γραφικό και όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Απέχει από την πόλη της Λεμεσού περίπου 42 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 322 κατοίκους.  Είναι βέβαιο πως περιδιαβαίνοντας στα στενά δρομάκια του Ομόδους με τα παραδοσιακά σπίτια και τις λουλουδιασμένες γλάστρες αλλά και στη ξεχωριστή πλατεία, θα σας εντυπωσιάσουν τόσο η γραφικότητά του χωριού όσο και η φιλοξενία και η απλότητα των κατοίκων του. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τη Μονή του Τιμίου Σταυρού, το καμάρι του Ομόδους, αλλά και τους αξιόλογους μουσειακούς του χώρους, ανάμεσά τους το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, το Φωτογραφικό Μουσείο και  το Μουσείο της Δαντέλας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα μικρά μαγαζάκια, στα οποία θα βρείτε κεντήματα με τη φημισμένη ομοδίτικη πιπίλα, τα αρκατένα κουλούρια που φτιάχνονται στο Όμοδος από το 1880, το περιζήτητο μοδίτικο κρασί, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα από σταφύλι. 

65dd0 omodos

2.Λόφου

Το χωριό Λόφου βρίσκεται περίπου 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού.   Η πανέμορφη Λόφου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους. Αυτό το χωριό γοητεύει τους περισσότερους επισκέπτες κυρίως με τη φυσική ομορφιά του και τη φιλόξενη «καρδιά» του. Πέρα από την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μονοπάτι της Φύσης, το οποίο έχει έκταση ενός περίπου χιλιομέτρου και συντηρείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου. Το Μονοπάτι έχει ως αφετηρία την τοποθεσία «Τζιλλάκα» και καταλήγει στη Βρύση του χωριού. Ο περιπατητής του Μονοπατιού μπορεί να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές του χωριού, τις παραδοσιακές πέτρινες δομές των αμπελοκαλλιεργειών αλλά και να αγναντέψει την οροσειρά του Τροόδους.

lofou

3.Τρείς Ελιές

Βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Οι Τρεις Ελιές είναι χωριό στο βορειοδυτικό άκρο της επαρχίας Λεμεσού στη Νότια Μαραθάσα, κτισμένο στις παρυφές του παραπόταμου του Διαρίζου που φέρει το όνομα «ποταμός του Δράκοντα». Αξιόλογη είναι η κύρια εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Χρυσοσώτηρα καθώς επίσης και η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τα εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής του Αγίου Ανδρόνικου και του Προφήτη Ηλία.  Άλλα αξιοθέατα της κοινότητας είναι τα ενετικά γεφύρια, το μονοπάτι της φύσης και τα Θειούχα νερά.

treis elies village during

4. Κυπερούντα

Η Κυπερούντα είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής Πιτσιλιάς στην Κύπρο, με 1516 κατοίκους  και είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής Πιτσιλιάς. Το χωριό βρίσκεται κάτω από την οροσειρά του Τροόδους και της Μαδαρής. Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από Λευκωσία. Η Κυπερούντα κατατάσσεται στα υψηλότερα χωριά της Κύπρου, αφού εκτείνεται από τα 1130 μέχρι τα 1300 μέτρα. Συγκεκριμένα είναι το τρίτο ψηλότερο χωριό του νησιού μετά τα χωριά Πρόδρομος και Χανδριά. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το φυτό «κύπερος» ή «κύπερη». Συγκεκριμένα «κύπερος» είναι ένα ζιζάνιο που ευδοκιμεί στην περιοχή, ονομάζεται επιστημονικά Cyperus rotundus και έχει χρώμα μωβ. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Οινοποιείο του χωριού που αποτελέι από τα πιο γνωστά της Κύπρου, την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το Μουσείο Αγώνος, το μοναδικό Adventure Mountain Park και την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου που αποτελέι μια από τις μεγαλύτερες στο νησί.

464b3f74fd6601955ccb022f610c3111 XL

5 Κολόσσι

Το Κολόσσι είναι κτισμένο μόλις 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας. Είναι βέβαιο πως αυτό το χωριό θα σας χαρίσει «εικόνες» που θα σας ταξιδέψουν στις εποχές του παρελθόντος, ανάμεσά τους το επιβλητικό φρούριο του Κολοσσιού. Επιβάλλεται να επισκεφθείτε το κάστρο του Κολοσσιού, ένα από τα σπουδαιότερα οχυρωματικά έργα του νησιού, αλλά και, στα ανατολικά του κάστρου, την καμαροσκέπαστη αίθουσα όπου παρήγαγαν ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, τα ερείπια του μύλου που την άλεθαν αλλά και το καλοδιατηρημένο υδραγωγείο. Επιπρόσθετα, μην παραλείψετε να «αναζητήσετε», το ελαιοτριβείο του χωριού αλλά και το παλιό χάνι. Η κουμμανταρία οφείλει την αρχή και παραγωγή της στο ιστορικό αυτό χωριό γι’ αυτό με την επίσκεψή σας πιείτε και ένα ποτηράκι.

colossi

 

Με πληροφορίες από: Δήμος Λεμεσού, Κοινότητα Κολοσσίου, Κοινότητα Λόφου, Κοινότητα Κυπερούντας, Κοινότητα Όμοδους, Κοινότητα Τρειών Ελιών και προσωπικές εμπειρίες!