Αρχική Διεθνή Βρετανία: Εκτακτο διάγγελμα Μέι από τη Ντάουνινγκ Στριτ – Εκλογές στις 8...

Βρετανία: Εκτακτο διάγγελμα Μέι από τη Ντάουνινγκ Στριτ – Εκλογές στις 8 Ιουνίου

Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 8η Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι ασυνήθιστο οι ηγέτες να κάνουν δηλώσεις έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και οι περισσότεροι πρωθυπουργοί επιλέγουν την τοποθεσία αυτή μόνο για πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.

Ήδη τα σενάρια οργιάζουν. Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες αφήνουν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανής πρωθυπουργού.

Μάλιστα δημοσιογράφοι του BBC, επικαλούμενοι κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως η πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει εκλογές με ημερομηνία διεξαγωγής την 8η Ιουνίου.

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η Μέι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αυξημένη εμπιστοσύνη των Βρετανών, προτού εκτεθεί στη φθορά των διαπραγματεύσεων για το brexit. 

Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, όπου στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 50% των ερωτηθέντων στήριξε την Τερέζα Μέι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μέι αυτή τη στιγμή διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή ώστε να παρακάμψει τον νόμο που ορίζει πως οι εκλογές υποχρεωτικά διεξάγονται την πρώτη Πέμπτη κάθε Μαϊου ανά πενταετία, γνωστό και ως «Fixed-term Parliaments Act».

Ένα άλλο σενάριο που επικρατεί τις τελευταίες δύο ημέρες στις βρετανικές εφημερίδες, κυρίως στις σκανδαλοθηρικές, είναι η πιθανότητα παραίτησης της Τερέζα Μέι για λόγους υγείας. Αν και το σενάριο αυτό φαντάζει απίθανο, ορισμένα βρετανικά media επιμένουν πως η πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την πίεση των διαπραγματεύσεων.

Το τρίτο και λιγότερο επικρατές σενάριο, είναι μία εξαγγελία σχετικά με τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας. Παρότι το ζήτημα αυτό έχει επανέλθει στη βρετανική επικαιρότητα τον τελευταίο μήνα, οι αναλυτές θεωρούν πως ο αρμόδιος για μια τέτοια ανακοίνωση θα ήταν ο υπουργός για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας, και όχι η πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, η λίρα υποχώρησε πολύ μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την επικείμενη δήλωση της Μέι.