Αρχική Πρόταση 9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase – Παράλληλες Εκδηλώσεις στο Voice...

9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase – Παράλληλες Εκδηλώσεις στο Voice (πρώην Κύκλος)

Για 9η συνεχόμενη χρονιά ο θεσμός που αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους καλλιτέχνες, επιστρέφει στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ στη Λεμεσό την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλες εκδηλώσεις  στις 22:00 στο Voice (πρώην κύκλος, δίπλα από το θέατρο Ριάλτο). Τα σχήματα που θα παρακολουθήσουμε στο ανανεωμένο Voice είναι τα ακόλουθα.

 

Παρασκευή 9/12, 22:00 | Andria Antoniou & Friends |

Wanderlust σημαίνει να έχει κανείς την έντονη επιθυμία να γνωρίσει τον κόσμο, να τον εξερευνήσει με οδηγό την περιέργεια, την πνευματική ανησυχία και ένα ανοικτό μυαλό. Με αυτή, λοιπόν, την ενέργεια και λαχτάρα, η Άντρια Αντωνίου δημιούργησε το πρότζεκτ Wanderlust που δημιουργεί ένα μοναδικό ηχοτοπίο «ζωγραφισμένο» από τις μουσικές διαφόρων πολιτισμών. Η τζαζ και ο αυτοσχεδιασμός φέρνουν τα διάφορα μουσικά είδη κοντά, δημιουργώντας ένα πλούσιο ψηφιδωτό χρωμάτων, δρώντας συνάμα ως η κοινή γλώσσα επικοινωνίας των μουσικών.

Χρώματα και μελωδίες από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο Θάλασσα σε συνδυασμό με ζωντανούς αφρικανικούς και λάτιν ρυθμούς αναμειγνύονται οργανικά με σύγχρονη αρμονία και ηχοχρώματα. Πέρα από τις δικές τους επανεκτελέσεις τραγουδιών από διάφορες μουσικές του κόσμου, το σχήμα θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις της Άντριας, καθώς και συνθέσεις του Αργεντίνου μουσικοσυνθέτη Roman Gomez από τον τελευταίο τους δίσκο συνεργασίας Encuentro. Μία παράσταση που συνδυάζει μουσική, χορό και αφήγηση. Ένα δημιουργικό πρότζεκτ που διερευνά τα συστατικά της μουσικής ταυτότητας διαφόρων πολιτισμών και που ταυτόχρονα φέρνει στην επιφάνεια αυτό που ενώνει όλους τους ανθρώπους μαζί. Πρώτη στάση για το πρότζεκτ Wanderlust, η Κύπρος, με ένα σχήμα εκλεκτών μουσικών, ο καθένας με διαφορετικές μουσικές επιρροές: τζαζ, ρεμπέτικο, μουσικές Ανατολικής Μεσογείου και Λατινικής Αμερικής. Τα μέλη του σχήματος Άντρια Αντωνίου & friends έχοντας μια κοινή καλλιτεχνική έκφραση που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την ανοικτή διάδραση και τον πειραματισμό, προωθούν μέσα από το έργο τους έναν οργανικό διαπολιτισμικό διάλογο εξερευνώντας συνάμα τη διαφορετικότητα, αλλά και την ομοιότητα μεταξύ πολιτισμών. Ως μουσικοί εξερευνητές, οδηγούν τους θεατές σε ένα μουσικό ταξίδι διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, καταλήγοντας από την Αφρική στη Λατινική Αμερική. Εμπνευσμένοι από τον κάθε προορισμό και τις καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων, το σχήμα παρουσιάζει αυθεντικές συνθέσεις και επανεκτελέσεις τραγουδιών από τον κάθε προορισμό.

Τα μέλη του σχήματος είναι τα εξής:

Άντρια Αντωνίου: φωνή, συντονισμός

Κυριάκος Κέστα: κοντραμπάσο

Roman Gomez: πιάνο

Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά

Μιχάλης Κουλουμής: βιολί

 

Σάββατο 10/12, 22:00 | Dimitris Terpizis Quartet |

Σε κάθε καταστροφή, υπάρχει ένα σημείο αιχμής κι ένα σημείο καταστολής. Ζούμε σε αλλόκοτους καιρούς, σε έναν κόσμο γεμάτο ομορφιά, αλλά και θλίψη. Η μουσική της μπάντας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «progressive jazz» χάρη στις μοντέρνες αρμονίες και τους εκρηκτικούς ρυθμούς που δημιουργεί. Φανταστείτε μία καταιγίδα να φθάνει στην κορύφωσή της, να διακατέχεται από τεράστια ένταση και, τέλος, να καταλήγει σε ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο. Η πανδημία με έκανε να αλλάξω προοπτική και δημιούργησε μέσα μου την ανάγκη να σχηματίσω κι εγώ το δικό μου ουράνιο τόξο. Το Δημήτρης Τερπίζης Κουαρτέτο θα παρουσιάσει κομμάτια από τον πρώτο δίσκο του band leader που ηχογραφήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Στο άλμπουμ αυτό συμπράττουν ως φιλοξενούμενοι μουσικοί οι David Binney (βραβείο καλύτερου σαξοφωνίστα άλτο), Antonio Sanchez, Gil Evans, Maria Schneider και ο Παναγιώτης Ανδρέου (Now vs Now, Alfredo Rodriguez κλπ). Το Δημήτρης Τερπίζης Κουαρτέτο είναι ένα κουαρτέτο της progressive jazz μουσικής, εμπνευσμένο από τον κόσμο τον ίδιο και τις λειτουργίες του, που στοχεύει στο να προβάλει συναισθήματα μέσω της μουσικής του, οδηγώντας τον ακροατή σε ένα πανίσχυρο σύμπαν που διακατέχεται από εκρήξεις, καταστροφική κορύφωση, παρηγοριά και ελπίδα. Το κουαρτέτο συνδυάζει μοντέρνες και παραδοσιακές τεχνοτροπίες, που χαρακτηρίζονται από έντονο ρυθμό και λεπτεπίλεπτους ήχους, συνενώνοντας στοιχεία από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή.

Τα μέλη του σχήματος είναι τα εξής:

Δημήτρης Τερπίζης: τύμπανα

Παντελής Κωνσταντίνου: μπάσο

Finn Grah: σαξόφωνο τενόρο

Abhin Iype: πιάνο, συνθεσάιζερ

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το εργαστήρι αυτοσχεδιασμού της Τζαζ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10/12 στις 10:00 το πρωί στο Dance House Lemesos με τον σπουδαίο Δημήτρη Βασιλάκη, πρόεδρο του οργανισμού Jazz Democracy NPO, καλλιτεχνικό διευθυντή & ιδρυτή του RIJF. Ο Δ. Βασιλάκης είναι, επίσης, εντεταλμένος διδάσκων και ερευνητής στο Εργαστήρι Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το εργαστήρι αυτό, με εμπνευστή τον Δ. Βασιλάκη, θα επικεντρωθεί στην έννοια της δημοκρατικότητας της τζαζ μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, κατά την οποία ο εισηγητής θα παρουσιάσει μία ομιλία που πραγματοποίησε και στα Ηνωμένα Έθνη. Το εργαστήρι θα ασχοληθεί με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της τζαζ με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας παράλληλα στους συμμετέχοντες το ερευνητικό του έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον Δημόκριτο και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech).

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από τα είδη αυτοσχεδιασμού στην τζαζ και τους τρόπους με τους οποίους έχει εξελιχθεί το ιδίωμα της τζαζ μουσικής. Ο εισηγητής θα επικεντρωθεί στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε συμμετέχοντα αναλόγως μουσικών οργάνων, με αναφορές στις τεχνικές του σαξοφώνου όπως την κυκλική αναπνοή και την αρμονία.

Το εργαστήρι είναι δωρεάν για όλους τους μουσικούς και σπουδαστές μουσικής αλλά πρέπει να γίνει παρακράτηση θέσης στο ntiac@rialto.com.cy .

Διοργανωτές: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και Θέατρο Ριάλτο

Συνδιοργανωτές: Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χορηγοί Επικοινωνίας:  Διάλογος, ΡΙΚ

Τεχνική Υποστήριξη: Eventpro

Χορηγός Φιλοξενίας: Alinea

Στηρίζουν:  Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Social et. Al, Vestnik Kipra

 

Θέατρο Ριάλτο 9 & 10 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30

Παράλληλο πρόγραμμα @voice 22:00

Εργαστήρι Αυτοσχεδιασμού @Dance House Lemesos 10/12, 10:00

Εισιτήρια:  €10 / 8 ( €15 για τις 2 μέρες), δωρεάν για μουσικούς και σπουδαστές μουσικής.

Ταμείο: 77 77 77 45  E-tickets: www.rialto.com.cy

 

Πληροφορίες: www.cyprusjazzworldmusicshowcase.comwww.rialto.com.cy

Facebook page: Cyprus Jazz & World Music Showcase

Instagram: cyjazzandworldmusicshowcase

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Φιλίππου: «O πειραματισμός ως μελέτη, είναι στοιχείο της δημιουργικότητας»
Επόμενο άρθροΑππίσεν ο Κάμιλος, Ζίζυρος και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια της Κύπρου στον Κατάλογο UNESCO