Σε πρόσφατο, αποκλειστικό όπως αναφέρεται, δημοσίευμα στην εφημερίδα, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ, γίνεται αναφορά για το ότι πολίτες της Γερμασόγειας σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν το δήμο τους, ειδικότερα την τουριστική περιοχή, προχωρούν σε σύσταση κίνησης που δεν θα έχει κομματικό χρώμα.
Διαβάζοντας το δημοσίευμα και όσα αναφέρονται σε αυτό, κρίνουμε σαν πολύ θετική και σωστή την πρόθεση των Γερμασοητών. Ωστόσο κάνοντας μια πιο βαθύτερη ανάγνωση των όσων αναφέρονται, θα πούμε στους συμπολίτες μας ότι ξεκινούν με λανθασμένη εκκίνηση, κάνοντας ένα πολύ σοβαρό φάουλ.
ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ“… εδώ και μια δεκαετία περίπου η περιοχή έχει πάρει την κατιούσα καθώς έκλεισαν πολλές τουριστικές μονάδες και αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες έβαλαν λουκέτο. Κάτι που οφείλεται, όπως εξηγούν, στο ότι η ανάπτυξη στο κέντρο της Λεμεσού λειτουργεί εις βάρος της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας”.
Δηλαδή, τι θα κάνουν για αυτό το θέμα, τι θα εισηγηθούν; Να κλείσουν τα μπαράκια, τα εστιατόρια και τα καφέ στο κέντρο της πόλης, για να ξανανοίξουν αυτά στην τουριστική περιοχή; Το πρόβλημα του μαρασμού της τουριστικής, είναι η αναγέννηση του κέντρου της πόλης; Δηλαδή τοποθετούν το πρόβλημα, Γερμασόγεια VS Κέντρο;
ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΟΥΛ“Τίθεται δε η δέσμευση για διεκδίκηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων για τη Γερμασόγεια όπως η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου και ενός θεάτρου”.Κάπου επαρεξηγήσαν τον ρόλο τους οι περιφερειακοί δήμοι, αλλά από την στιγμή που τους δίνεται η ευκαιρία γιατί να μην το κάνουν; Το συνεδριακό κέντρο έχει χωροθετηθεί σωστά στο κέντρο της πόλης. Αυτή την προσπάθεια την στηρίζουν όλοι, ΕΒΕΛ, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης κλπ και αυτή η προσπάθεια βρίσκει δεκάδες προβλήματα από την Λευκωσία. Τώρα θα ανοίξει και η Γερμασόγεια νέο μέτωπο; Δηλαδή αν το συνεδριακό γίνει στο κέντρο πως ζημιώνει η Γερμασόγεια; Οι σύνεδροι δεν είναι στα ξενοδοχεία που θα διαμένουν;
Κατά τ΄άλλα… είναι καλό οι συμπολίτες εκ Γερμασόγειας, να εξετάσουν τα πραγματικά αίτια και προβλήματα που οδήγησαν την τουριστική περιοχή σε μαρασμό. Και για να τους βοηθήσουμε παραθέτουμε κάποια από αυτά πιο κάτω:
- Τα κέντρα αναψυχής, τα καταστήματα, ακόμη και τα ξενοδοχεία στην περιοχή, έχουν παραμείνει στην δεκαετία του 1980. Όταν τότε είχαμε την κάθοδο των “φτηνών” Εγγλέζων τουριστών. Σήμερα οι λίγοι τουρίστες που έχουμε στην πόλη αλλά και οι ντόπιοι, είναι πιο επιλεκτικοί και πιο απαιτητικοί.
- Συνεχίζουμε με αυτό που είπαμε πιο πάνω. Οι λίγοι τουρίστες που έχουμε στην πόλη. Πολλά ξενοδοχεία που ήταν στην ουσία πολυκατοικίες, έχουν μετατραπεί σε γραφεία ή διαμερίσματα. Η έλλειψη κλινών αλλά και η μη προώθηση του τουρισμού στην πόλη μας από τον ΚΟΤ και όλους τους αρμοδίους, έχουν μειώσει κατά πολύ τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια στην Λεμεσό.
- Έχει παραλίες η Γερμασόγεια; Θάλασσα έχει αλλά παραλίες δεν έχει. Και επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει με το Δασούδι. Είναι τραγική η σημερινή κατάσταση. Όπως τραγική είναι η κατάσταση με την υπόλοιπη παραλία εντός των δημοτικών ορίων, όπου οι κάθετοι βραχίονες παραμένουν στον τόπο τους όπως αυτοί τοποθετήθηκαν από το 1974 και παρά τις αποφάσεις για μετακίνηση τους και μετατροπή τους σε παράλληλους κυματοθραύστες. Στην ουσία σήμερα έχουμε κάποια κομματάκια κακόγουστων prive παραλιών και ένα δασούδι, μαύρα χάλια.
- Το χωριό Γερμασόγεια. Που είναι ο παραδοσιακός χαρακτήρας; Εδώ τα πλείστα χωριά στην Κύπρο έχουν αποκτήσει και με κοινοτικά κονδύλια, παραδοσιακό χρώμα, με πλατείες, με δρομάκια, πεζοδρόμους. Η Γερμασόγεια τι;
Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να γράψουμε και να εισηγηθούμε. Σίγουρα όμως δεν θα λέγαμε ποτέ ότι το πρόβλημα της Γερμασόγειας είναι το κέντρο της Λεμεσού. Αν είναι αυτό που θα λεχθεί και αυτό που θα είναι ο στόχος και σκοπός της κίνησης, τότε στα σίγουρα θα αποτύχει.
Εμείς θα ευχηθούμε ότι καλύτερο…!
Και θα σημειώσουμε για πολλοστή φορά για όσους δεν το καταλαβαίνουν. Η Γερμασόγεια, τα Πολεμίδια, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Ύψωνας, η Μέσα Γειτονιά, δεν είναι πόλεις. Είναι γειτονιές της Λεμεσού και όλοι είμαστε Λεμεσιανοί!
ο ΛΕΜΕΣ ιος …