Ο Ανέστης Αζάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και στην κρατική σχολή θεάτρου Ernst Buschτου Βερολίνου. Ως βοηθός σκηνοθέτη, συνεργάστηκε με τον Dimiter Gotscheff και τους Rimini Protokoll. Από το 2008 εργάζεται ως σκηνοθέτης στην ελεύθερη σκηνή και σε κρατικά θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η δουλειά του περιλαμβάνει κλασικά έργα, κείμενα σύγχρονων συγγραφέων και από το 2011 και έπειτα, κυρίως έργα θεάτρου ντοκιμαντέρ.Σε συνεργασία με τον Πρόδρομο Τσινικόρη, έχει γράψει και σκηνοθετήσει,μεταξύ άλλων, τα έργα: «Ταξίδι με τρένο» (Φεστιβάλ Αθηνών, 2011), «Τηλέμαχος:Should I Stay Or Should I Go?» (Ballhaus Naunynstrasse, Βερολίνο, και Στέγη Ωνάση, Αθήνα, 2013), «Καθαρή Πόλη» (ΣτέγηΙδρύματος Ωνάση και Münchner Kammerspiele, 2016).
Από το 2015 έως το 2019 οι δυο τους είχαν αναλάβει την καλλιτεχνικήδιεύθυνση της Πειραματικής Σκηνής [-1] του Εθνικού Θεάτρου.
Σε συνεργασίαμε τη Μάρθα Μπουζιούρη, έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο «Υπόθεση Φαρμακονήσι ήΤο δίκαιο του νερού» (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015), ένα έργο για το σύγχρονοπροσφυγικό ζήτημα. Ακολούθησαν οι παραστάσεις Ερωτικές Καρτ Ποστάλ από την Ελλάδα (ΣτέγηΙδρύματος Ωνάση, 2020), η Δημοκρατία του Μπακλαβά (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 2021) και Το πάρτυ της ζωής μου της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά (Θέατρο Διάνα,2023).
Έργα τους έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών,στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Ballhaus Naunynstrasse και το Maxim Gorki Theater του Βερολίνου, στο Theater Heidelberg,στο Theaterhaus Jena, στο Münchner Kammerspiele και σε διεθνή φεστιβάλ:Stückemarkt (Χαϊδελβέργη), Theater der Welt 2014 (Μάνχαϊμ), Chantiers d’Europe(Théâtre de la Ville, Παρίσι), Μπιενάλε Βισμπάντεν, Theaterspektakel (Ζυρίχη),Festival Grec (Βαρκελώνη), Le Maillon, Théâtre de Strasbourg – Scène Européenne(Στρασβούργο), Culturescapes (Βασιλεία), Berliner Herbstsalon (Maxim GorkiTheater, Βερολίνο), Lessing Tage (Thalia Theater, Αμβούργο), Théâtre Vidy(Λοζάνη), Μot international theatrefestival και Kurtheater Baden Zürich.
Με ευκαιρία τις παραστάσεις της βραβευμένης παραγωγής, Η Δημοκρατία του Μπακλαβά (Θέατρο Ριάλτο 18-20 Μαΐου),
ο Ανέστης Αζάς θα είναι στο θέατρο Ριάλτο την Τρίτη 16 Μαΐου στις 12:00 για να συζητήσει με όσους/ες ενδιαφέρονται για τη δουλειά του, το θέατρο σήμερα κ.α..
Λίγα λόγια για το έργο του Ανέστη Αζά…
H σουρεαλιστική – sold out – κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη, έρχεται στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.
Μετά τη θερμή υποδοχή που έλαβε από κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Αθηνών 2021, ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Ελληνική Επανάσταση, η σουρεαλιστική κωμωδία «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά», θα παρουσιαστεί για 3 μόνο παραστάσεις, από 18 Μαΐου έως και 20 Μαΐου στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.
Ένα μεικτό ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ,δύο νέοι άνθρωποι που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ως φοιτητές σε μια ουδέτερηχώρα της Δύσης, ιδρύουν μια επιχείρηση,ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Όταν όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, αποφασίζουν να ανακηρύξουν την επιχείρηση τους σε ανεξάρτητο κράτος. Ένα ρομαντικό εγχείρημα,καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει.
Μια ομάδα «ερευνητών» καλείται επί σκηνής να αναδομήσειτην ιστορία του μικροσκοπικού αυτού έθνους, τη γέννηση, τις συγκρούσεις και τηνκληρονομιά του. Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικέςκαταστάσεις, δύο νέοι ανθρώποι προσπαθούν να απαλλαγούν από το βάρος αιώνιων στερεοτύπων εχθρότητας και να εφεύρουν για τον εαυτό τους μια νέα ταυτότητα.
Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» είναι ένα απρόσμενα ξεκαρδιστικό θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ, που αν και αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά γεγονότα του 1821,τοποθετείται στο σύγχρονο, ψηφιακά διασυνδεδεμένο, κόσμο μας διερευνώνταςζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης, μέσα από το φίλτρο του σήμερα.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Δημοκρατία του Μπακλαβά ήταν ένα ψηφιακό μικρόέθνος, εγκατεστημένο αρχικά στην μαρτυρική πόλη του Μεσολογγίου.
Ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Fatih Demir και την μαθηματικό Σοφία Παπαδάκη. Οι δυό τους αναδείχθηκαν πρόεδρος και αντιπρόεδροςτου νέου κράτους στην πρώτη διακήρυξη ανεξαρτησίας. Η Δημοκρατία του Μπακλαβάείχε τη δική της κυβέρνηση, νόμισμα και δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως κυρίαρχο κράτος από καμία χώρα του κόσμου. Θεωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τέχνασμα για να συγκεντρώσει χρήματα από τουρίστες,αποφεύγοντας την εθνική φορολογία και καταλήφθηκε από τις ελληνικές αστυνομικέςδυνάμεις στις 26 Ιουλίου της επόμενης χρονιάς της ίδρυσής της.
Από την πρώτη στιγμή της κατάλυσής της, η ιστορίατης «Δημοκρατίας του μπακλαβά» έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ντοκιμαντέρ.Σήμερα αποτελεί το ελντοράντο για τους φανατικούς μεταλλευτές κρυπτονομισμάτων,καθώς ένα μεγάλο πόσο βρίσκεται ακόμα θαμμένο στις στάχτες της.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς
Βοηθός σκηνοθέτη- Δραματουργική Συνεργασία: Μιχάλης Πητίδης
Σκηνογραφία: Ελένη Στρούλια
Συνεργασία στησκηνογραφία: Ζαΐρα Φαληρέα
Προσαρμογή Σκηνικών για το Αμφιθέατρο:David Negrin,
Γεώργιος Κολιός
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Φώτα: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Προσαρμογήφωτισμών για το Αμφιθέατρο: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Φωτογραφίες Παράστασης: Πηνελόπη Γερασίμου
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωστής Παναγιωτόπουλος
Ηθοποιοί: Cem Yigit Üzümoglu, ΚατερίναΜαυρογεώργη, Γιώργος Κατσής, GarySalomon
*Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Μία παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών 2021 σεσυμπαραγωγή της Projector AMKE με την ‘ΛΥΚΟΦΩΣ’ ΑΜΚΕ.