Αρχική Τελευταία Νέα Αναβλήθηκαν οι εκποιήσεις μέχρι Παρασκευή

Αναβλήθηκαν οι εκποιήσεις μέχρι Παρασκευή

Την Παρασκευή θα υπάρξουν νεότερα για την τύχη της αναπομπής των νομοθεσιών για τις εκποιήσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού τα κόμματα κατά πλειοψηφία αποφάσισαν την αναβολή της, μετά από εισήγηση του ΔΗΚΟ το οποίο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση.

Υπέρ της αναβολής ψήφισαν ενώπιον της ολομέλειας το ΔΗΚΟ, το ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος πρότεινε αναβολή της συνεδρίας της ολομέλειας το αργότερο μέχρι την Παρασκευή για να δοθεί χρόνος διαβούλευσης. Παράλληλα είπε θα καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση.

Κατά την έκτακτη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της βουλής η οποία εξετάζει την αναπομπή του ΠτΔ ήλθαν στο προσκήνιο οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων.

Χαρακτηριστικό γεγονός ότι εκτός από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και τον διοικητής της ΚΤ, στη συνεδρία παρέστησαν πέντε από τους οκτώ αρχηγούς των κομμάτων.

Η πρόταση του ΔΗΚΟ προνοεί «να μπει μια διαδικασία που να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των παραπόνων των δανειοληπτών από τον επίτροπο χρηματοοικονομικών διαφορών, δηλαδή όποιος δανειολήπτης πιστεύει ότι η τράπεζα έχει παραβεί το κώδικα δεοντολογίας να δικαιούται να προσφύγει στον χρηματοοικονομικό επίτροπο και να προχωρεί σε εξέταση του παράπονου, αν η τράπεζα αρνηθεί να προσέλθει να δικαιούται να πάει δικαστήριο να πάρει αναστολή της εκποίησης».

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν οι εγγυήσεις τις οποίες ζητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ η Ελληνική Τράπεζα από €160 εκ. στα €280 εκ. και επανέλαβε την έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας να μην απορριφθούν οι αναπομπές.

«Ως κυβέρνηση είχαμε εκτιμήσει ότι οι πληρωμές από την ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Ελληνική Τράπεζα θα ήταν της τάξης των €155 εκ. για τη διάρκεια του σχεδίου και ότι παράλληλα η Ελληνική Τράπεζα θα πλήρωνε δικαιώματα της τάξης των €75 εκ. Η νεότερη εκτίμηση που έχει συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της Ελληνικής μειώνει την αναμενόμενη απαίτηση της Ελληνικής από την ΚΕΔΙΠΕΣ στα €120 εκ. και €75 θα πληρώσει η Ελληνική».

«Με αυτή την αλλαγή οι πληρωμές της ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Ελληνική αυξάνονται κατά €160 εκ.».

Διαχώρισε τις συνέπειες σε δύο κατηγορίες προς το δημόσιο και προς τις τράπεζες.

Όσον αφορά τις τράπεζες είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθούν εποπτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των προβλέψεων, τονίζοντας ότι συμμερίζεται πλήρως τη θέση της ΚΤ.

Συνέχεια στο stockwatch.com.cy