Αρχική Τελευταία Νέα Μητσοτάκης: “Οταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος”

Μητσοτάκης: “Οταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος”

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσβλέπει πως η επίσκεψή του στην Κύπρο θα είναι ουσιαστική και θα θέσει στο τραπέζι “τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να βάλει το νερό στο αυλάκι μιας καινούργιας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”.

Παράλληλα είπε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, θεώρησε ως πρώτιστη προτεραιότητα την επίσκεψη στην Κύπρο, κάτι που συμβολίζει όχι μόνο τους στενούς δεσμούς αλλά το ιδιαίτερο, προσωπικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. «Μια κληρονομιά από τον πατέρα σας, τον αγαπημένο μου φίλο και αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», είπε.

Διαβεβαίωσε πως η «διαχρονική μας φιλία αλλά και οι στενοί δεσμοί θα συνεχίσουν για το καλό και του Κυπριακού αλλά και του ελλαδικού Ελληνισμού ευρύτερα, για το καλό των δύο χωρών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι δύο χώρες έχουν «προκλήσεις που από κοινού θα αντιμετωπίσουμε και όχι μόνο από κοινού αλλά και με τους εταίρους μας και με τους γείτονές μας, έχουμε αναπτύξει ξεκινώντας από την Κυβέρνηση Σαμαρά την πρώτη τριμερή με την Αίγυπτο και εν συνεχεία βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα ισχυρότατο πλαίσιο δεσμών με τις γειτονικές χώρες, πάντα μέσα στα πλαίσια της ειρήνης και της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών».

Ευχήθηκε «από τα βάθη της καρδιάς μου επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε, κάτι που δεν έχω αμφιβολία, γνωρίζοντας σας ότι θα το επιτύχετε», είπε.

Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι για τον ίδιο είναι μεγάλη χαρά και τιμή που το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνει στην Κύπρο, «συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση που ήθελε πάντοτε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Κύπρο στο πρώτο επίσημο ταξίδι του».

Όμως, είπε, «το ταξίδι αυτό δεν είναι μόνο συμβολικό, είναι καταρχήν ουσιαστικό γιατί όπως αναφέρετε, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και θα τις αντιμετωπίσουμε με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά τελικά ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Και θα πρέπει να γνωρίζετε, και το ξέρετε εξάλλου, μας συνδέει βαθιά προσωπική φιλία ότι σε αυτόν τον αγώνα τον οποίο δίνετε, έχετε την στήριξη ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Προσβλέπω, είπε, «αυτή η επίσκεψή μου να είναι μια ουσιαστική επίσκεψη εργασίας η οποία θα θέσει στο τραπέζι τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να βάλουμε το νερό στο αυλάκι μιας καινούργιας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ εμού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε ώστε να προάγουμε την ευημερία και των δύο λαών».

Ευχαρίστησε και πάλι τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή και του ευχήθηκε καλή δύναμη και περαστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε σιγουριά απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ότι «πολύ σύντομα θα απαλλαγείτε και από το δεκανίκι αυτό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η λέξη δεκανίκι είναι συμβολική και είπε «χωρίς την Ελλάδα, που είναι το δεκανίκι των αδυνάμων, το δεκανίκι του τραυματία…»

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, είπε ότι «γνωρίζετε κ. Πρόεδρε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο, και στην πατρίδα μας ο Ελληνικός λαός επέλεξε να αλλάξει σελίδα και να κάνει μια καινούργια αρχή, δίνοντάς μας μια ισχυρή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα και έχω την πρόθεση αυτήν την εντολή του ελληνικού λαού να την τιμήσω».

ΚΥΠΕ