Αρχική Από το Παρελθόν Από πού πήρε το όνομα της η Λεμεσός;

Από πού πήρε το όνομα της η Λεμεσός;

Θεωρώντας δεδομένο πως από το 1400 π.χ η γλώσσα που μιλούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Κύπρου ήταν η Ελληνική, τότε οι απόψεις περί του ονόματος της πόλης επεξηγούνται ετυμολογικά στα Ελληνικά. Το τοπωνύμιο Limassol είναι φραγκικό.

Η πόλη ξεκίνησε να αναφέρεται στην ιστορία κατά τη βυζαντινή εποχή και είχε το όνομα Νέα Πόλις (Νεάπολη). Η Αμαθούς ήταν η Παλαιά Πόλις.

Την ίδια εποχή δε, η πόλη υπήρξε έδρα επισκόπου και αναφέρεται ως Θεοδοσιά η Θεοδοσιανή

Ανάμεσος

Η Νέα Πόλις άκμασε ανάμεσα σε δύο σημαντικές αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούριο. Μια άποψη υποστηρίζει πως η πόλη πήρε το όνομα της από το Ανάμεσο διότι βρισκόταν ανάμεσα στα δύο βασίλεια. Αυτή είναι και η θεωρία που οδηγεί στην ονομασία Νεμεσσός (στα φραγκικά αναγράφεται με δύο s).

Νεμεσός

Από εξέταση της βυζαντινής χειρόγραφης παράδοσης, το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Νεμεσός και προήλθε από το ιερό της Νεμέσεως των ελληνορωμαϊκών χρόνων. Σύμφωνα με τον ιστορικό Θεόδωρο Μαυρογιάννη, επιγραφές πιστοποιούν την ύπαρξη τεμένους της Νεμέσεως στην Κύπρο. Η Νέμεσις ήταν η θεότητα που απέδιδε στον καθένα την ευτυχία ή τη δυστυχία που του αρμόζει, η προσωποποίηση της «Θείας Δίκης».

Βάσει λοιπόν αυτής της άποψης, η Νέμεσις, συνδέεται με τη δικαιοσύνη και την Τύχη και ο Άγιος Τύχωνας πήρε το όνομα του από την θεά Νέμεσις – Τύχη. Και αυτό διότι το τέμενος της Νεμέσεως – Τύχης θα μπορούσε να αναζητηθεί στα ερείπια φραγκικής εκκλησίας στον Άγιο Τύχωνα. 

Λιμνησσός

Σύμφωνα δε με τον ιστορικό Αντρέα Μακρίδη, το όνομα της πόλης ξεκινά από το «Λιμνησσός» και δεν προέρχεται από το λιμήν (λιμάνι), καθώς είναι τεκμηριωμένο πως η Λεμεσός δεν ήταν εντελώς παράκτια, αλλά ήταν κτισμένη βορειότερα. Το Λιμνησσός οφείλεται στο ότι, η πόλη ήταν παρακείμενη σε λίμνες. Η τεκμηρίωση αυτή αναλύεται στο βιβλίο του «Λεμεσός, η ετυμολογία του ονόματος από την προϊστορική Λιμνησσό στη Λεμεσό». 

Πηγή: OffsiteCy