Αρχική Πρόταση Αποδράσεις στη Λεμεσό για αυτό το Σαβ/Κο

Αποδράσεις στη Λεμεσό για αυτό το Σαβ/Κο

AgiosGeorgiosMarathasas

Άγιος Δημήτριος (Μαραθάσας)

AgiosGeorgiosMarathasas

Ο Άγιος Δημήτριος έχει υψόμετρο 900μ. Και βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου. Διασχίζεται από τον παραπόταμο του Διαρίζου, Κρυό ποταμό, είναι περιτριγυρισμένος από πυκνό δάσος  και έχει χαρακτηριστικό του τις πολλές και πλατύφυλλες κληματαριές με το σταφύλι βέρικο στις αυλές των σπιτιών του. Ο Άγιος Δημήτριος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα ορεινά θέρετρα του Προδρόμου και των Πάνω Πλατρών. Στο χωριό μπορείτε να έχετε μια όμορφη πανοραμική θέα από κάθε σημείο που βρισκόσαστε.

 

Κελλάκι

Kellaki

 

Το όμορφο και φιλόξενο Κελλάκι είναι κτισμένο 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Λεμεσού. Είναι ένα χωριό που από την πρώτη στιγμή εκπλήσσει ευχάριστα  τον κάθε επισκέπτη, καθώς τον «υποδέχεται» η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που ορθώνεται ανάμεσα στα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες. Μην ξεχάσετε να περιδιαβείτε στο Κελλάκι για να συναντήσετε τα όμορφα πέτρινα κτήρια, το περιποιημένο Κοινοτικό Πάρκο, την παλαιά στέρνα, την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής και το ερειπωμένο ξωκλήσι Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αρχαίο μνημείο πίνακα Β΄. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Σημείο Θέας από το οποίο θα έχετε πανοραμική θέαση τόσο του Κελλακίου όσο και των γύρω χωριών.

Λάνια

laniaupd

Η Λάνια είναι ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό της ημιορεινής περιοχής των κρασοχωριών της επαρχίας Λεμεσού. Βρίσκεται κτισμένη στο 25ο χιλιόμετρο του δρόμου Λεμεσού – Πλατρών, σε υψόμετρο 575 μέτρα. Η Λάνια είναι σήμερα γνωστή σε όλη την Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, για για Παναγία του Βαλανά, για τα παραδοσιακά της δρομάκια, για την καθαριότητά της, για την φιλοξενία των κατοίκων της, για τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων.

Λεμύθου

Lemithou

Η Λεμύθου βρίσκεται σε μια από τις ψηλότερες περιοχές της Κύπρου, γι αυτό και το κλίμα της είναι δροσερό το καλοκαίρι και ήπιο το χειμώνα. Είναι χωριό της νότιας Μαραθάσας, κτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Έχει μέσο υψόμετρο 1100 μέτρα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ψηλότερα χωριά της Κύπρου. Απέχει 65 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού και 85 περίπου χιλιόμετρα από τη πόλη της Λευκωσίας.

Η Λεμύθου σαν κρασοχώρι της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας που είναι έχει ασχοληθεί εκτός από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία και με την παραγωγή προϊόντων από τα σταφύλια. Η κατασκευή των προϊόντων γινόταν από τα παλιά χρόνια. Σήμερα τα προϊόντα που γίνονται από σταφύλι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής κληρονομιάς της Κύπρου. Μερικά από τα προϊόντα αυτά είναι ο παλουζές, ο σουτζιούκος και η ζιβανία (ρακί).