Αρχική Διεθνή Αποκάλυψη: Το τέλος της πανδημίας και επίσημα βάζει η ΕΕ – Τι...

Αποκάλυψη: Το τέλος της πανδημίας και επίσημα βάζει η ΕΕ – Τι αλλάζει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο επί του δημοσιεύματος.

 

Σε ιστορική αλλαγή στάσης όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού φαίνεται πως ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο σχετικό προσχέδιο εγγράφου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να προχωρήσει σε στροφή 180 μοιρών, ανακοινώνοντας ότι έχει εισέλθει σε νέα φάση μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπήκε πριν από 2 χρόνια. Σε αυτή τη νέα φάση, θα κυριαρχεί το στοχευμένο testing, ενώ η αντιμετώπιση του κοροναϊού θα είναι παρόμοια με την παρακολούθηση της γρίπης.

Η αλλαγή έρχεται εν μέσω σταδιακής πτώσης των κρουσμάτων και της μείωσης του αριθμού θανάτων που συνδέονται με τον COVID-19, χάρη στην επικράτηση της λιγότερο λοιμογόνου παραλλαγής Όμικρον και στον εμβολιασμό πάνω από το 70% του πληθυσμού της ΕΕ, εκ του οποίου το ήμισυ έχει λάβει επίσης μια ενισχυτική δόση.

«Η παρούσα ανακοίνωση προτείνει μια προσέγγιση για τη διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, μεταβαίνοντας από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο» αναφέρει το προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο επί του δημοσιεύματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι υπεύθυνος για την κήρυξη μιας πανδημίας και το τέλος της, μια κίνηση που έχει τεράστιες νομικές επιπτώσεις σε μια μεγάλη ποικιλία τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών φορέων και των κατασκευαστών εμβολίων. Πάντως, μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει πάρει πάντως καμία τέτοια απόφαση, ενώ επισημαίνει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Τι θα αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο της ΕΕ δεν είναι δεσμευτικό και συνοδεύεται από σαφείς προειδοποιήσεις ότι «ο COVID-19 ήρθε για να μείνει», πιθανότατα με την εμφάνιση νέων παραλλαγών, και ως εκ τούτου «η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένουν απαραίτητες».

Το προσχέδιο εγγράφου, που ετοίμασε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη και πρόκειται να εγκριθεί την Τετάρτη, προειδοποιεί ότι είναι πιθανές νέες αυξήσεις στα κρούσματα και συνιστά στις κυβερνήσεις της ΕΕ να παραμείνουν προσεκτικές και να είναι έτοιμες να επιστρέψουν στα έκτακτα μέτρα εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια νέα φάση και ότι απαιτείται νέα προσέγγιση για την παρακολούθηση της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική των μαζικών τεστ (σύμφωνα με την οποία τα άτομα με συμπτώματα και οι επαφές τους πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ), έχει ήδη εγκαταλειφθεί σε ορισμένα κράτη της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται επί του παρόντος στην Κίνα, όπου οι μεγάλες πόλεις υπόκεινται σε lockdown και τακτικό μαζικό τεστάρισμα μετά τον εντοπισμό λίγων περιπτώσεων.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει αυτή τη στροφή, σημειώνοντας ότι τα λιγότερα τεστ θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη την ερμηνεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Αυτό είναι σύμφωνο με τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος την Τρίτη προέτρεψε τις χώρες να διατηρήσουν την επιτήρηση των λοιμώξεων από κοροναϊό, λέγοντας ότι ο κόσμος ήταν «τυφλός» στο πώς εξαπλώνεται ο ιός λόγω της πτώσης των ποσοστών τεστ.

Τι θα αλλάξει στην υγειονομική στρατηγική
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν την εισαγωγή πιο εξελιγμένων τρόπων ανίχνευσης εστιών.

«Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένα διαγνωστικά τεστ», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν νέες στρατηγικές testing ώστε να διασφαλίζεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν χρήσιμες ενδείξεις για τις επιδημιολογικές τάσεις.

Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσδιορίζονται ομάδες προτεραιότητας για testing, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά σε κρούσματα, των ατόμων που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και του ιατρικού προσωπικού και άλλων που βρίσκονται σε τακτική επαφή με ευάλωτους πληθυσμούς.

Η επιτήρηση του ιού θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί, με αυξημένη εστίαση στη γονιδιωματική αλληλουχία για τον εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών και λιγότερη προσοχή στη μαζική αναφορά κρουσμάτων.

«Ο στόχος της επιτήρησης δεν θα πρέπει πλέον να βασίζεται στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των περιπτώσεων, αλλά μάλλον στην απόκτηση αξιόπιστων εκτιμήσεων για την ένταση της μετάδοσης στην κοινότητα, τον αντίκτυπο της σοβαρής νόσησης και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», αναφέρει το έγγραφο.

Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της εποχικής γρίπης, στο οποίο περιορισμένος αριθμός επιλεγμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συλλέγει και μοιράζεται σχετικά δεδομένα.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν απαραίτητα για την καταπολέμηση του COVID-19, αναφέρει το έγγραφο, συνιστώντας στα κράτη να εξετάσουν στρατηγικές για την ενίσχυση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμοί είναι κάτω του 15% στα παιδιά μεταξύ 5 και 9 ετών, τη μικρότερη ηλικιακή ομάδα για την οποία έχουν εγκριθεί τα εμβόλια κατά του COVID-19 στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 70%.

Πηγή: in.gr