Αρχική Τελευταία Νέα Απολογισμός Αστυνομίας για τα μέτρα που λήφθηκαν κατά τις εορτές του Πάσχα

Απολογισμός Αστυνομίας για τα μέτρα που λήφθηκαν κατά τις εορτές του Πάσχα

Η παρουσία της Αστυνομίας καθ’ όλη την περίοδο των γιορτών ήταν έντονη σε δημόσιους χώρους και στο οδικό δίκτυο για την ασφάλεια του κοινού και την εξυπηρέτηση των πολιτών

Κανένας τραυματισμός από κροτίδα

Η Αστυνομία καθ’ όλη την περίοδο των εορτών του Πάσχα, βρισκόταν επί ποδός, αναλαμβάνοντας έντονη δράση και αστυνομεύοντας διάφορες περιοχές παγκύπρια, με προτεραιότητα την προστασία και την ασφάλεια του κοινού.

Συγκεκριμένα, αναλήφθηκαν διαταγές επιχειρήσεων και εφαρμόστηκαν ειδικά σχέδια δράσης, με στόχο μια εορταστική περίοδο ασφαλισμένη για όλους, με μειωμένο έγκλημα και όσο το δυνατόν αναίμακτη (μακριά από τραυματισμούς από κροτίδες και σοβαρές και θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις).

Στο πλαίσιο της προληπτικής μας πολιτικής είχαμε ήδη προβεί σε σχετικό προγραμματισμό, βάσει του οποίου υπήρξαν αυξημένες περιπολίες και έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με εντατικοποίηση των ελέγχων μας από την Μεγάλη Πέμπτη, σε χώρους όπου κάθε χρόνο παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα όσον αφορά στη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων, αλλά και όπου υπήρχαν ενδείξεις για άναμμα λαμπρατζιών. Επίσης, αστυνομεύθηκαν οι περισσότεροι ναοί των πόλεων και της υπαίθρου. Τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν στοχευμένα, αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, χωρίς να καταγραφεί οποιοσδήποτε τραυματισμός από κροτίδες ή κατά το άναμμα των λαμπρατζιών.

Πρόληψη – Διαφώτιση – Τραυματισμοί από κροτίδες και λαμπρατζιές

Στόχος μας όπως κάθε χρόνο ήταν η καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης, κατοχής και εμπορίας κροτίδων κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές απομακρύνθηκαν σωροί από ξυλεία και άλλα αντικείμενα, τα οποία θεωρήθηκαν επικίνδυνα ή μεταφέρθηκαν σε χώρους που δεν ήταν ασφαλείς.

Σύμφωνα με τον απολογισμό των ημερών, δεν έχουν καταγραφεί οποιαδήποτε περιστατικά τραυματισμού προσώπων από χρήση κροτίδων, ενώ από την έναρξη της εκστρατείας της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά παγκύπρια 5,500 περίπου κροτίδες, συμπεριλαμβανομένων και ειδών πυροτεχνίας και κατηγορήθηκαν γραπτώς 12 πρόσωπα.

Στην προσπάθεια για μείωση των περιστατικών αυτών, πρωτεύοντα ρόλο για την Αστυνομία είχε η στοχευμένη εκστρατεία διαφώτισης και ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με άλλους φορείς σε μαθητές και νεαρούς, για τους κινδύνους από τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Επίσης, σημαντική ήταν η ενημέρωση του κοινού από τον Κλάδο Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας και την Κοινοτική Αστυνόμευση που προέβαιναν σε διαλέξεις σε οργανωμένα σύνολα, καθώς και τον Κλάδο Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, ο οποίος μέσα από ανακοινώσεις, συμβουλές και φιλμάκια που προβλήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας, συνέδραμε σε σημαντικό βαθμό στις προσπάθειες διαφώτισης και ευαισθητοποίησης των νέων και μαθητών στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αλλά και γενικότερα των χρηστών του διαδικτύου αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

Επιχειρησιακή δράση

Την ίδια στιγμή Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις για αντιμετώπιση περιστατικών κατάσβεσης πυρκαγιών, φωτιάς σε αυτοκίνητα και εξέτασης σκηνών πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς σε περιουσία.

Κατά το βράδυ της Ανάστασης, γύρω στις 10.30 το βράδυ, η Αστυνομία έγινε δέκτης τηλεφωνημάτων που ανέφεραν ότι, στο δρόμο Ύψωνα προς Ερήμη, υπήρχαν συγκεντρωμένα αρκετά νεαρά πρόσωπα, τα οποία είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους και έριχναν βόμβες μολότοφ και κροτίδες σε διερχόμενα οχήματα. Στο σημείο μετέβησαν μέλη της Αντιοχλαγωγικής ομάδας και της ΜΜΑΔ τα οποία μόλις στάθμευσαν τα περιπολικά, δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση από 100 περίπου άτομα με βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα ευθείας τροχιάς, κροτίδες και πέτρες. Τα μέλη της Αστυνομίας προέβησαν στη χρήση χημικών για τη διάλυση των πιο πάνω ατόμων. Κατά την επίθεση, τα πιο πάνω πρόσωπα έθεσαν φωτιά σε ένα από τα υπηρεσιακά οχήματα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ άλλα τέσσερα περιπολικά οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές. Τα πιο πάνω πρόσωπα, εκμεταλλευόμενα και την απουσία φωτισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, τράπηκαν σε φυγή. Από το σημείο εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια, δύο μπουκάλια τα οποία περιείχαν εύφλεκτη ύλη και εντοπίστηκαν κοντά στο περιπολικό που καταστράφηκε από τη φωτιά. Σχετικά με την εν λόγω διερευνώμενη υπόθεση συνελήφθη 21χρονος, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Επίσης, στην επαρχία Λάρνακας και συγκεκριμένα στο Κίτι, το Μεγάλο Σάββατο λήφθηκε πληροφορία που αφορούσε σε 70 νεαρά πρόσωπα τα οποία προκαλούσαν ανησυχία λόγω του ότι άγνωστοι είχαν κάψει τη σωρό από ξύλα της λαμπρατζιάς τους.

Στο σημείο κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού η φωτιά είχε επεκταθεί σε παρακείμενα κυπαρίσσια. Μετέβησαν επίσης μέλη της Αστυνομίας για εξασφάλιση του χώρου για το πυροσβεστικό όχημα και ρύθμιση της τροχαίας κίνησης.

Τα νεαρά πρόσωπα που βρίσκονταν στο σημείο έριξαν αριθμό κροτίδων προς τα μέλη της Αστυνομίας καθώς και εντός παρακείμενης οικίας ιδιοκτησία 73χρονου. Τα μέλη της Αστυνομίας επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Από την ρίψη κροτίδων, εκδηλώθηκε φωτιά σε διάφορα σημεία εντός της αυλής της οικίας του 73χρονου, καθώς και στην πέργολα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έριξαν πέτρες, σπάζοντας υαλοπίνακες της εν λόγω οικίας. Στη συνέχεια με την επέμβαση των μελών της Αστυνομίας η τάξη αποκαταστάθηκε και τα νεαρά πρόσωπα τράπηκαν σε φυγή.

Αργότερα, τα νεαρά πρόσωπα φέρονται να επέστρεψαν στο σημείο όπου έριξαν ξανά πέτρες κατά της οικίας του 73χρονου, προκαλώντας ζημιές σε πορτοπαράθυρα. Με την άφιξη της Αστυνομίας, οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων, τα οποία τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Πέραν των πιο πάνω περιστατικών, η Αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Ανάστασης ανταποκρίθηκε σε σωρεία άλλων περιστατικών που καταγγέλθηκαν από πολίτες σχετικά με άναμμα πυρκαγιών, ρίψη κροτίδων και πρόκληση οχληρίας.

Τροχονομικοί Έλεγχοι

Επιπρόσθετα, λήφθηκαν αυξημένα μέτρα από την Τροχαία στο οδικό δίκτυο για ασφαλείς διακινήσεις των οδηγών.

Ηπαρουσία των μελών μας στο οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στους αυτοκινητόδρομους και τις κύριες οδικές αρτηρίες ήταν εμφανής για την παροχή τροχαίων διευκολύνσεων, αλλά και για αποτροπή τροχαίων συγκρούσεων. Οι διακινήσεις των οδηγών στο οδικό δίκτυο διεξήχθησαν ομαλά και δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Δυστυχώς, η Δευτέρα του Πάσχα σημαδεύτηκε με θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση, από την οποία έχασε τη ζωή του 30χρονος από τη Λεμεσό. Το θανατηφόρο σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού – Λεμεσού, όταν, ενώ ο 30χρονος οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του στον πιο πάνω δρόμο, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από την Αστυνομία, συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση, έχοντας ως οδηγό 44χρονη γυναίκα και συνοδηγό 53χρονη. Την ίδια περίπου στιγμή, αυτοκίνητο που οδηγούσε 33χρονος έχοντας ως συνεπιβάτη 31χρονο, συγκρούστηκε στο πίσω μέρος του οχήματος της 44χρονης.

Από την αρχική σύγκρουση, η οποία φαίνεται να ήταν βίαιη, ο 30χρονος μοτοσικλετιστής, ο οποίος να σημειωθεί, έφερε προστατευτικό κράνος και πλήρη στολή μοτοσικλέτας, τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου οι επι καθήκοντι ιατροί πιστοποίησαν το θάνατο του.

Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική κλινική της Λεμεσού όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. Οι επιβαίνοντες του δεύτερου οχήματος, δεν τραυματίστηκαν.

Στους οδηγούς των δύο αυτοκινήτων διενεργήθηκαν εξετάσεις αλκοτέστ με την ένδειξη όσο αφορά στην 44χρονη να είναι 5μg αντί 22 που είναι το ανώτατο από το Νόμο όριο, ενώ όσο αφορά στον 33χρονο η ένδειξη ήταν μηδενική.

Τα μέλη της Τροχαίας παγκύπρια από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι χθες Δευτέρα, προέβηκαν σε 503 εξώδικες καταγγελίες, από τις οποίες 152 για υπερβολική ταχύτητα, 50 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, 30 για μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση (χρήση κινητού τηλεφώνου), 20 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 6 για μη χρήση προστατευτικού κράνους και 245 για άλλα τροχαία αδικήματα.

Οι μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες της Αστυνομίας σε πολυσύχναστους δρόμους και δημόσιους χώρους και σε περιοχές όπου υπάρχουν εμπορικά κέντρα και καταστήματα, για πρόληψη αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις και κλοπές, ήταν αυξημένες, χωρίς οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας (facebook, twitter, application, web portal) συνέβαλαν τα μέγιστα στην πληροφόρηση του κοινού, αφού η ενημέρωση και η ροή πληροφοριών ήταν συνεχής, όπως επίσης και η ανάρτηση χρήσιμων συμβουλών/ανακοινώσεων για ενημέρωση των πολιτών.

Ευχαριστίες Ηγεσίας

Ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο της Αστυνομίας με τις δικές τους ενέργειες, τους πολίτες, τις τοπικές αρχές, τους φορείς και οργανωμένα σύνολα. Επίσης, ευχαριστεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστικής σημασίας για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού και αφετέρου για την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και όλα τα μέλη της Αστυνομίας που εργάστηκαν αδιάλειπτα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Η Ηγεσία της Αστυνομίας, αναγνωρίζει την τεράστια σημασία της αποστολής των μελών της, τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Βρίσκεται στο πλευρό τους και το αποδεικνύει εμπράκτως, με τη συνεχή αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, την ασφάλεια και την προστασία του κάθε μέλους ξεχωριστά.