Αρχική ΤΕΠΑΚ Απονεμήθηκαν τα φοιτητικά Βραβεία Ήθους και Κοινωνικής Προσφοράς του ΤΕΠΑΚ

Απονεμήθηκαν τα φοιτητικά Βραβεία Ήθους και Κοινωνικής Προσφοράς του ΤΕΠΑΚ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργάνωσε την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, για δεύτερη συναπτή χρονιά, την τελετή απονομής των Φοιτητικών Βραβείων Ήθους και Κοινωνικής Προσφοράς, με σκοπό να τιμήσει και να επιβραβεύσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν για το ήθος και την εθελοντική τους δράση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.  Τα βραβεία συνοδεύονται και από χρηματικά έπαθλα.

Πρόκειται για ένα θεσμό που θεσπίστηκε για πρώτη φορά πέρσι με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ και μετά από πρωτοβουλία του Πρύτανη, Kαθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, ο οποίος συνεισφέρει, κάθε χρόνο, το ποσό που συνοδεύει το Πρώτο Βραβείο, μέσα από δικούς του προσωπικούς πόρους. Το Πρώτο Βραβείο ύψους €1,000 απονεμήθηκε φέτος στον 4ετή φοιτητή του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων Barasa Daniel, με καταγωγή από την Ουγκάντα, ο οποίος κατάφερε να ξεχωρίσει όχι μόνο για το ήθος του αλλά και για την ενεργό και δημιουργική δράση και προσφορά του στο Πανεπιστήμιο και ευρύτερα στην κοινωνία.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του και φανερά συγκινημένος, ο Barasa εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του για την απονομή του πρώτου βραβείου, λέγοντας πως «δεν πίστευα ποτέ ότι θα πάρω ένα τέτοιο βραβείο. Θέλω να πω στον καθένα και στην καθεμιά που βρίσκεται εδώ σήμερα ότι ποτέ μην τα παρατάτε, ακόμα κι αν είστε πεπεισμένοι ότι όλα έχουν τελειώσει. Να είστε θετικοί, ανεκτικοί και να επενδύετε στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησή σας. Ξεκινήστε με κάτι μικρό που έχετε στο μυαλό σας. Είμαι σίγουρος ότι κάτι σκεφτήκατε. Μια αλλαγή που θέλετε να φέρετε εσείς. Βάλτε ζήλο σε αυτό που θα κάνετε και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν». 

«Σας δίνω τον λόγο μου ότι θα συνεχίσω να είμαι καλός άνθρωπος, και θα εφαρμόζω τη δημιουργικότητα μου, ολοένα σε εφευρετικές λύσεις που μπορούν να φέρουν την αλλαγή στην κοινότητα μας, για ένα καλύτερο, και βιώσιμο κόσμο. Ένα μπορώ να σας πω, αυτό το βραβείο είναι η αρχή, έρχονται κι άλλα πολλά», ανέφερε.

Ευχαρίστησε το Τεχνολογικό Πανεπιστημίο Κύπρου, τους καθηγητές και τους συμφοιτητές του για όλη τη βοήθεια και τη στήριξη που του προσέφεραν κατά τη διάρκεια των σπουδών του. « Δεν θα ήμουν εδώ σήμερα αν δεν ήσασταν κοντά μου. Δεν θα έσπαζα τα στερεότυπα.  Δεν θα έκανα τα αδύνατα, δυνατά. Δεν θα ήμουν ο λόγος δημιουργίας μιας θετικής αλλαγής στην κοινωνία μας», είπε. 

«Έχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στον δρόμο μου και κάθε μια με έφερε πιο κοντά στο άτομο που είμαι σήμερα. Αυτή η βράβευση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ενθάρρυνση από τους συμφοιτητές μου, τους καθηγητές που μου δίδαξαν Ελληνικά και το Αθλητικό Τμήμα του Πανεπιστημίου. Σας σέβομαι αφάνταστα πολύ. Έχω αντλήσει δύναμη και θάρρος από εσάς για να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο στο να φέρω θετικές αλλαγές στην κοινότητά μας, όσο εντός και εκτός Πανεπιστημίου, όσο εντός και εκτός Κύπρου. Δεν είναι κάτι απλό, είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο», κατέληξε.  

Γα το ήθος και την κοινωνική τους προσφορά βραβεύθηκαν, επίσης, ο 2ετής φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Χρίστος Ματθαίου, η διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής Άννα Χατζηιωάννου και ο 4ετής φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Φίλιππος Εμπεδοκλής. Τα χρηματικά έπαθλα, ύψους €500 έκαστο, συνεισέφεραν, μέσα από δικούς τους πόρους, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Ιάκωβος Παπαϊακώβου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Σωτήριος Χατζής και ο Καθηγητής και Συντονιστής του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ, Νικόλας Τσαπατσούλης.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, συνεχάρη θερμά τους βραβευθέντες φοιτητές και την βραβευθείσα φοιτήτρια και τόνισε τη σημασία της επιβράβευσης του ήθους, της δράσης και της προσφοράς των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου σε τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με τις σπουδές τους και που αποσκοπούν στο ευρύτερο κοινό καλό. 

Το Πρυτανικό Συμβούλιο είχε αναθέσει την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν σε τριμελή, ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από την Ιστορικό Τέχνης και Διευθύντρια σημαντικών Κέντρων Τεχνών και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό και Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Κατερίνα Λουί Νικήτα, τον Δημοσιογράφο Σάκη Στυλιανού και την Ειδική σε θέματα νεολαίας, κ. Έλενα Καλλή, η οποία εξήγησε το σκεπτικό της φετινής βράβευσης και τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου, κ. Γιώργος Μιχαήλ. Το βίντεο της εκδήλωσης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ομιλία του νικητή του πρώτου Βραβείου Barasa Daniel έχει αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι του ΤΕΠΑΚ στο YouTube και είναι διαθέσιμο μέσω του συνδέσμου: