Αρχική Πρόταση Αψίδα: Ψηφιοποιείται το αρχείο του Ριάλτο

Αψίδα: Ψηφιοποιείται το αρχείο του Ριάλτο

Το ΤΕΠΑΚ βάζει την ιστορία του Ριάλτο σε ψηφιακή εποχή!

Στις 21 Φεβρουαρίου 2017 το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπογράφει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Θέατρο Ριάλτο, βάσει του οποίου συμφωνήθηκε η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Θεάτρου από τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ψηφιακή Βιβλιοθήκη με το όνομα Αψίδα συμβάλει στη φύλαξη και διαχείριση του ψηφιοποιημένου υλικού.

Η Αψίδα βασίζεται στο ανοικτό λογισμικό Omeka.

Το έργο της ψηφιοποίησης των αφισών του Ριάλτο ξεκίνησε με το Μάιο του 2017 και η ψηφιοποίηση μαζί με τη καταχώριση στην Αψίδα ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2018. Καταχωρήθηκαν συνολικά 879 αφίσες. Παράλληλα, για τη ψηφιοποίηση των μεγάλων αφισών, περίπου 100, αγοράστηκε ειδικός εξοπλισμός και η ψηφιοποίηση τους ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2018. Μέσα από τις αφίσες προβάλλονται κινηματογραφικά έργα από το 1953 έως 1981.

Επίσης στο υλικό που ψηφιοποιήθηκε περιλαμβάνεται και αρχείο του Παναγιώτης Γιαννούδη, παλιού Λεμεσιανού και λάτρη του κινηματογράφου, όπου έζησε για πολλά χρόνια στην Αυστραλία όπου ίδρυσε και λειτούργησε μια σειρά από κινηματογραφικές αίθουσες. Οι αφίσες προβάλουν έργα από το κινηματογράφο Ριάλτο, καθώς και από τους κινηματογράφους Αριέλ, Αθηνά, Γιορδαμλή, Παλλάς, αλλά και κινηματογράφους της Αυστραλίας.