Αρχική Τελευταία Νέα Αστεροσκοπείο στα Αγρίδια: Πόλος έλξης πριν ακόμη λειτουργήσει

Αστεροσκοπείο στα Αγρίδια: Πόλος έλξης πριν ακόμη λειτουργήσει

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι εργασίες ανέγερσης του υπερσύγχρονου αστεροσκοπείου Τροόδους στα Αγρίδια, όμως ήδη συρρέουν επισκέπτες μετά την τοποθέτηση του θόλου στο κτήριο, όπως δήλωσε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» ο  κοινοτάρχης Ανδρέας Ευγενίου, που εκφράζει την πεποίθηση ότι το έργο θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα, στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, με όφελος και για τα γύρω χωριά που διαθέτουν ξενοδοχεία και χώρους εστίασης.
Ο κ. Ευγενίου  ανέφερε πως η κατασκευή του κυρίως κτηρίου του Αστεροσκοπείου έχει ολοκληρωθεί και απομένουν η τοποθέτηση της εξωτερικής επένδυσης, της συρόμενης οροφής για το τηλεσκόπιο του ήλιου και η διαμόρφωση των χώρων εσωτερικά.  Εξέφρασε δε την ελπίδα, μέχρι το Πάσχα να ολοκληρωθεί και παραδοθεί το έργο. Το κόστος κατασκευής και αστρονομικού εξοπλισμού ανέρχεται στα €1,4 εκατομμύρια και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Κύπρου.
Το Αστεροσκοπείο, αναμένεται να προσελκύσει αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και λάτρεις της αστρονομίας απ’ όλο τον κόσμο, ενώ θα αποτελεί πόλο έλξης για όλα τα σχολεία της Κύπρου. Σε συνδυασμό με το Πλανητάριο Κύπρου έξω από τη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, εκτιμάται πως θα τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των καλύτερων προορισμών για αστροτουρισμό, για τον οποίο «τρέχει»  πρόγραμμα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.
Η ευρύτερη περιοχή θα επωφεληθεί, προσελκύοντας εναλλακτικό αγροτουρισμό και αστροτουρισμό, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για το παρατηρητήριο, την υποδοχή σχολείων, την λειτουργία της καφετέριας–εστιατορίου που θα διαθέτει, και του καταστήματος πώλησης αναμνηστικών ειδών. Όπως μας είπε ο κ. Ευγενίου, καταβάλλονται προσπάθειες να αναβαθμιστεί ώστε να λειτουργεί πλέον καθημερινά, ως χώρος εστίασης και ξεκούρασης εντός της κοινότητας, το παλιό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο αξιοποιείται από παλιά από το Δήμο Λατσιών ως κατασκηνωτικός χώρο, το καλοκαίρι.
Τα Αγρίδια διαθέτουν εκδρομικό χώρο, που έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και μπορεί να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο, καθώς και δύο καταλύματα για διαμονή, που ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας, Airbnb. Η κοινότητα περιλαμβάνεται στο υπό δημιουργία σύμπλεγμα Νότιας Πιτσιλιάς, όμως ο κοινοτάρχης θεωρεί πως θα ωφελούσε περισσότερο την περιοχή η δημιουργία Δήμου Τροόδους. Ο κ. Ευγενίου εκφράζει την ελπίδα αυτό να καταστεί εφικτό κάποια στιγμή, επισημαίνοντας όμως πως για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να παραμεριστούν οι τοπικιστικές νοοτροπίες.