Αρχική Τελευταία Νέα Το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο “Η Τέχνη...

Το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο “Η Τέχνη του να Σκέφτεσαι σαν Βουνό”

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Τμήμα Καλών Τεχνών ανακοινώνουν τη διεξαγωγή του τριήμερου σεμιναρίου «Η Τέχνη του να Σκέφτεσαι σαν Βουνό: Ενσυναίσθηση για τη φύση και τα μη-ανθρώπινα όντα».

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “EMPACT – Empathy and Sustainability: The Art of Thinking like a Mountain”, συγχρηματοδοτούμενο από το Creative Europe Programme  της Ευρωπαικής Ένωσης (Grant Agreement No: 101055903 – EMPACT – CREA-CULT-2021-COOP-2).

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους Επικ. Καθηγητές Έφη Κυπριανίδου και Γιάννη Χρηστίδη.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο Τμήμα Καλών Τεχνών (ΤΕΠΑΚ) και θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Ήδη από τον Αριστοτέλη, οι τέχνες έχουν συσχετιστεί με την καλλιέργεια μιας συμπονετικής στάσης απέναντι στον πόνο των άλλων. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναλυθεί και να γίνει κατανοητός ο ρόλος της ενσυναίσθησης στις τέχνες, καθώς και η σχέση της με την καλλιτεχνική έρευνα, εξάσκηση και πρακτική. Περαιτέρω, θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί η ενασχόληση με έργα τέχνης να επηρεάσει συναισθηματικά τους ανθρώπους ώστε να αναπτύξουν ενσυναισθητικές στάσεις απέναντι στη φύση και στα μη-ανθρώπινα όντα. Στο σεμινάριο συμμετέχουν διακεκριμένοι φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι και καλλιτέχνες ειδικευμένοι σε ζητήματα βιωσιμότητας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα EMPACT – Empathy and SustainabilityThe Art of Thinking like a Mountain” θα υλοποιήσει μια ολιστική, καλά σχεδιασμένη σειρά δραστηριοτήτων που θα παρέχουν στους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς φορείς τις γνώσεις και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων επιστημονικών και κοινωνικών συγκρούσεων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ομιλητές:

Φωτεινή Βασιλείου (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μυρτώ Βορεάκου (ΤΕΠΑΚ), Nico Carpentier (Charles University, Vilnius Gediminas Technical University), Θεόδωρος Κούρος (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Έφη Κυπριανίδου (ΤΕΠΑΚ), Κατερίνα Μπαντινάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Βίκυ Περικλέους (ΤΕΠΑΚ), Αντρέας Σάββα (ΤΕΠΑΚ), Γιάννης Χρηστίδης (ΤΕΠΑΚ).

Καλλιτέχνες:

Ράνια Εμμανουηλίδου (GR), Κυριάκος Κουσουλίδης (CY), Φανή Μπουντούρογλου (GR), Δημήτρης Σάββα (CY), Λία Ψωμά (GR).

Εάν είστε καλλιτέχνης, art manager, επαγγελματίας στον χώρο του πολιτισμού, ερευνητής, εκπαιδευτικός, φοιτητής ή εκπρόσωπος εταιρίας που δραστηριοποιείται στην πολιτιστική ανάπτυξη, σας περιμένουμε! Το σεμινάριο έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων: για να συμμετέχετε, παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής που θα βρείτε εδώ: https://forms.gle/RK4bFGZschVcwaWX7 (ανοίξτε τον σύνδεσμό με Chrome web browser).

Το σεμινάριο είναι δωρεάν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://www.empact-project.org.

Ακολουθήστε το πρόγραμμα EMPACT στα social media και μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με την ενσυναίσθηση και την βιωσιμότητα μέσα από τις τέχνες: Facebook , InstagramTwitterLinkedInYouTube .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο EMPACT, παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Δανάη Ιωάννου

Project Manager EMPACT | Cyprus University of Technology

[email protected]

Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

101055903 – EMPACT – CREA-CULT-2021-COOP-2