Αρχική Τελευταία Νέα Υπουργικό: Παράταση μέτρων για διασπορά της Covid19 – Eνισχυτική δόση του εμβολίου...

Υπουργικό: Παράταση μέτρων για διασπορά της Covid19 – Eνισχυτική δόση του εμβολίου της J&J

Την πέκταση των μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19  και την έναρξη χορήγησης ενισχυτικής δόσης για άτομα που εμβολιάστηκαν με J&J αποφάσισε σήμερα στη συνεδρία του το υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα:

Αποφάσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς της νόσου COVID-19 έλαβε στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, σε πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα επισημαίνεται η ανάγκη να διαφυλαχθεί ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη χειμερινή περίοδο που ακολουθεί, την αναμενόμενη έξαρση εποχικών λοιμώξεων, αλλά και την ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με την επαναφορά αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε ορισμένα κράτη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου 2021. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν τις επόμενες μέρες.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου, ποσοστό 8,6% των κρουσμάτων και ποσοστό 4,2% των νοσηλευόμενων που είχαν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα είχαν λάβει το εμβόλιο της Janssen, ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου στα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson&Johnson, νοουμένου ότι εμπίπτουν σε μια από τις ακόλουθες ομάδες πληθυσμού:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,
  • Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας,
  • Επαγγελματίες υγείας, και
  • Διαμένοντες και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας.

Διευκρινίζεται ότι για τον εμβολιασμό με ενισχυτική δόση, θα πρέπει να έχει παρέλθει απαραίτητα χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό. Τα άτομα που εμπίπτουν στις πιο πάνω ομάδες θα έχουν την επιλογή για την ενισχυτική δόση ανάμεσα στα εμβόλια της Johnson&Johnson, της Pfizer/BioNTech και της Moderna. Περισσότερες λεπτομέρειες για την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης της ενισχυτικής δόσης θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες.