Αρχική Τελευταία Νέα Διαχείριση Κρίσεων στα Σχολεία και την Κοινότητα: Νέα εκπαιδευτική δράση

Διαχείριση Κρίσεων στα Σχολεία και την Κοινότητα: Νέα εκπαιδευτική δράση

Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΑΝ) βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με θέματα διαχείρισης κρίσεων στον χώρο του σχολείου και γενικότερα στην κοινότητα.

Η κρίση αναφέρεται σε ένα γεγονός ή μια σειρά από γεγονότα που επηρεάζουν ή έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της κοινότητας και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τους συνήθεις μηχανισμούς. Αναφέρονται σε σοβαρά τραυματικά γεγονότα (αναμενόμενα ή αναπάντεχα), που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ή την ψυχική υγεία των ατόμων.

Τα γεγονότα που αναφέρονται ως κρίσεις μπορεί να έχουν διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών, δυστυχημάτων, ασθενειών, απώλειας και πένθους, σοβαρής βίας, τρομοκρατικών κτυπημάτων κλπ.

Η ΥΕΨ ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια επιμόρφωσης του προσωπικού της σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στο χώρο του σχολείου από το 2009 μέσα από συστηματικές επιμορφώσεις του προσωπικού από διακεκριμένους εκπαιδευτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Σχολικής Ψυχολογίας (ISPA). Σε μια προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης της γνώσης γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα, η Υπηρεσία εξακολουθεί να συνεχίζει τις επιμορφώσεις των λειτουργών της. Η νέα εκπαιδευτική δράση (3/6/24-6/6/24 Golden Bay Hotel , Λάρνακα ) θα πραγματοποιηθεί από την Εθνική Ένωση Σχολικών Ψυχολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών (NASP – National Association of School Psychologists) και θεωρείται μια από τις πιο σύγχρονες ερευνητικά δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης σχολικών ψυχολόγων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στο σχολείο και παροχής Πρώτων Ψυχολογικών Βοηθειών.

Το μοντέλο PREPaRE (Prevention, Preparedness, Response and Recovery), που θα χρησιμοποιηθεί, παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ και την Εσωτερική Ασφάλεια των ΗΠΑ και περιγράφει θέματα που αφορούν πρόληψη, προστασία, μετριασμό της έντασης του γεγονότος , ανταπόκριση/διαχείριση κρίσεων και ανάκαμψη από το τραυματικό γεγονός.

Σε επικοινωνία με τον οργανισμό NASP, που έχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα, η εκπαίδευση στην Κύπρο πρόκειται να διεξαχθεί από τους εγκεκριμένους εκπαιδευτές και συν δημιουργούς του υλικού PREPaRE Dr Melissa Reeves και Dr Stephen Brock.

Τα θέματα κρίσεων στον χώρο του σχολείου απασχολούν την κοινότητα των επαγγελματιών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη σταδιακή και σε βάθος επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών ψυχολόγων της Υπηρεσίας, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά γεγονότα, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τη γνώση τους στην καθημερινή πρακτική, αφού συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τραυματικά γεγονότα στον χώρο του σχολείου.

Όταν μια καταστροφή χτυπήσει, και εάν μείνει ανεξέλεγκτη, δημιουργεί χάος, ανασφάλεια, και έλλειψη σταθερότητας σε όλο το σχολικό περιβάλλον (μαθητές, προσωπικό, γονείς). Αντίθετα ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων μπορεί να διατηρήσει ισορροπία, έλεγχο στο χάος που δημιουργείται και να επαναφέρει την τάξη, την ηρεμία και την ασφάλεια στο σχολείο και στην κοινότητα γενικότερα. Σήμερα τα σχολεία σε Παγκύπρια βάση είναι ενημερωμένα για θέματα κρίσεων και έχουν στη διάθεση τους συγκεκριμένο οδηγό διαχείρισης κρίσεων (από την ΥΕΨ) για να είναι προετοιμασμένα πριν η κρίση κτυπήσει.

ΓΤΠ