Αρχική Λεμέσιος GuruPolitico: Το τέρας γιγαντώνεται…

GuruPolitico: Το τέρας γιγαντώνεται…

GuruPolitico.

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Το τέρας γιγαντώνεται…

Με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν σημαντική άνοδο της Ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές, η επέτειος της νίκης κατά του χιτλεροφασισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οκτώ σχεδόν δεκαετίες μετά την αποκαθήλωση του γερμανικού φασισμού, η γηραιά ήπειρος δείχνει ν’ ακολουθεί το ίδιο επικίνδυνο μονοπάτι που οδήγησε στην επικράτηση του Γ Ράιχ και στη μεγαλύτερη δοκιμασία που πέρασε η ανθρωπότητα κατα τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

Η αποτυχία των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών, η διεύρυνση του κοινωνικού χάσματος, η φτωχοποίηση των λαϊκών μαζών, η ανεργία, η διαφθορά, η απαξίωση των θεσμών και η καταβάθρωση της παιδείας, οδηγούν στη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλου κομματιού της κοινωνίας και στην γιγάντωση του ρατσισμού, ο οποίος σήμερα παίρνει διάφορες, ιδιαιτερα επικίνδυνες μορφές. Η αβεβαιότητα για το μέλλον σε συνδυασμό με τη δυσφορία για το όλο πολιτικό γίγνεσθαι αλείβει βούτυρο στο ψωμί του λαϊκισμού της Ακροδεξιάς, η οποία κρυπτόμενη πίσω από εύηχα, αλλά κενού περιεχομένου συνθήματα και δήθεν ρηξικέλευθες προτάσεις, κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές.

Στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ο ρατσισμός εκδηλώνεται κυρίως σε βάρος των προσφύγων που φθάνουν μέσω θαλάσσης από την Αφρική, τη Συρία και την Ασία. Ακροδεξιά στοιχεία, αλλά ενίοτε και κρατικοί θεσμοί, καλλιεργούν συστηματικά ένα κλίμα ξενοφοβίας θεωρώντας ότι για όλα τα κακώς κείμενα στις χώρες αυτές – από τα οικονομικά προβλήματα μέχρι και την αύξηση της εγκληματικότητας – ευθύνονται αποκλειστικά οι μετανάστες.

Στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της γηραιάς ηπείρου τα τελευταία χρόνια ο ρατσισμός παίρνει τη μορφή ρωσοφοβίας. Στο στόχαστρο μπαίνει ό,τιδήποτε έχει σχέση με τον ρωσικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας αυτής. Κατεδαφίζονται μνημεία του Β παγκόσμιου πολέμου, παραχαράζονται ιστορικά γεγονότα, ακυρώνονται πολιτιστικές παραστάσεις με φιλοξενούμενα καλλιτεχνικά σχήματα από τη Ρωσία, Ρώσοι αθλητές αποκλείονται από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφαιρούνται από τα σχολικά προγράμματα αναφορές στη ρωσική λογοτεχνία κοκ. Ειδικά στις χώρες της Βαλτικής όπου το ρωσικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο, παρατηρείται μια μεθοδευμένη προσπάθεια περιθωριοποίησης του ρωσόφωνου πληθυσμού που θυμίζει τις διώξεις και την γκετοποίηση των Εβραίων στη διάρκεια του μεσοπολέμου…

Σήμερα, όσο ποτέ προηγουμένως, επιβάλλεται να θυμίσουμε κυρίως στους νέους τι είναι φασισμός και ποιες οι συνέπειες του. Επιβάλλεται η υιοθέτηση φιλολαϊκών μέτρων και κοινωνικών πολιτικών που θα αλλάξουν την προδιαγραφόμενη αρνητική πορεία των πραγμάτων. Λένε ότι η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται. Αυτό συμβαίνει όταν οι λαοί, αλλά κυρίως οι κυβερνήσεις δεν διδάσκονται από τα λάθη και τα εγκλήματα του παρελθόντος. Η επερχόμενη νίκη της Ακροδεξιάς στις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα κτυπήσει για άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου. Το ερώτημα είναι αν οι τυμπανοκρουσίες θα φθάσουν και θ ακουστούν στις Βρυξέλλες και στα υπόλοιπα εθνικά και ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων…

Ω.