Αρχική Τελευταία Νέα Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες σε ορεινά και εσωτερικό

Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες σε ορεινά και εσωτερικό

Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία την Πέμπτη στα ψηλότερα ορεινά. Όπως αναφέρει, η προειδοποίηση ισχύει από τις 12:00 μέχρι τις 18:00. Η μέγιστη θερμοκρασία στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς.

Εξάλλου, το Τμήμα εξέδωσε και κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό σήμερα. Όπως αναφέρει, η μέγιστη θερμοκρασία σε περιοχές του εσωτερικού αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς κελσίου. Η προειδοποίηση ισχύει από τις 12:00 μέχρι τις 18:00.

Επιπλέον, σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» θα βρίσκεται την Πέμπτη ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών.

Τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί, και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι πέντε χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Συμπληρώνεται πως το άναμμα φωτιάς για ετοιμασία φαγητού επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Το Τμήμα απευθύνει, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα (π.χ. σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση).

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία), καταλήγει η ανακοίνωση.