Αρχική Τελευταία Νέα Δωρεά βιβλίων από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ

Δωρεά βιβλίων από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ

Συνολικά 152 βιβλία για την Ιαπωνική κουλτούρα, ιστορία και πολιτισμό, προσέφερε, ως δωρεά, στη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο.

Η δωρεά των βιβλίων, στην αγγλική γλώσσα, έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του Ιάπωνα Πρέσβη, Yoshio Yamawaki, στο ΤΕΠΑΚ, την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 και εντάσσεται στο πρόγραμμα «READ JAPAN PROJECT» του ιδρύματος Nippon.

Το Ίδρυμα Nippon είναι ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ιαπωνία, με ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας.

Το Read Japan Project είναι ένα από τα έργα του Ιδρύματος στο εξωτερικό, το οποίο στοχεύει να προσφέρει στους αναγνώστες, σε όλο τον κόσμο, μια ακριβή εικόνα της Ιαπωνίας και μια βαθύτερη κατανόηση της χώρας, μέσω της δωρεάς προσεκτικά επιλεγμένων βιβλίων. Μέχρι σήμερα έχουν δωρισθεί βιβλία σε πάνω από χίλια Πανεπιστήμια και Βιβλιοθήκες σε διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Καλωσορίζοντας τον Πρέσβη και τη συνοδεία του στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ευχαρίστησε θερμά την Πρεσβεία για τη δωρεά, η οποία θα εμπλουτίσει, όπως είπε, τη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου με αξιόλογα βιβλία, προσφέροντας τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες και σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση για την ιαπωνική κουλτούρα και ιστορία.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η δωρεά αυτή θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Κύπρου και της Ιαπωνίας και ως καταλύτης για την εκβάθυνση της  συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας  με στόχο την περαιτέρω προώθηση της γνώσης. «Με τη συνεργασία, πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για καινοτομία και πρόοδο σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως», ανέφερε.

Ευχαρίστησε, τέλος, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ για την όλη βοήθειά τους ώστε να καταστεί αυτή η δωρεά εφικτή.

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ, κ. Μάριος Ζέρβας ευχαρίστησε, με τη σειρά του, τον Πρέσβη της Ιαπωνίας για αυτή τη δωρεά και εξέφρασε τη χαρά του για τη δυνατότητα που αυτά τα βιβλία θα προσφέρουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα για να γνωρίσουν την Ιαπωνία και την κουλτούρα της χώρας αυτής.

«Η Ιαπωνία είναι μια πολύ ανεπτυγμένη χώρα με μια δυνατή οικονομία και σημαντική συνεισφορά στη βιομηχανική ανάπτυξη και στον πολιτισμό. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αυτά τα βιβλία είναι πολύτιμα και ενδιαφέροντα», ανέφερε ο κ. Ζέρβας, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ να συνάψει συνεργασίες με πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Ιαπωνίας με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών και την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη του Ακαδημαϊκού και του Διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν σε υπάρχουσες ευκαιρίες ενίσχυσης της συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ με συγκεκριμένα πανεπιστήμια της Ιαπωνίας.

Η επίσκεψη του Ιάπωνα Πρέσβη ολοκληρώθηκε με ξενάγησή του στη Βιβλιοθήκη, στο εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Κυπριακό Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης και σε άλλους χώρους του ΤΕΠΑΚ.