Αρχική Τελευταία Νέα Δρ Καραγιάννης: Μονόδρομος η τρίτη δόση, να μην περιμένουμε απόφαση από τον...

Δρ Καραγιάννης: Μονόδρομος η τρίτη δόση, να μην περιμένουμε απόφαση από τον ΕΜΑ

Η τρίτη δόση χορήγησης εμβολίου στους ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες είναι μονόδρομος είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης επισημαίνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μπορεί να πάρει εβδομάδες μέχρι να αποφασίσει κι ότι αν δεν θέλουμε σοβαρή έξαρση το Φθινόπωρο θα πρέπει να προχωρήσουμε από μόνοι μας.

Πρόσθεσε ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έχει κάνει σύσταση προς το Υπουργείο Υγείας για χορήγηση της τρίτης δόσης. «Ως Συμβουλευτική Επιτροπή, συγκεντρώθηκαν όλες οι απόψεις και προωθήθηκαν στον Υπουργό. Από εκεί και πέρα είναι πολιτική απόφαση κατά πόσον θα προχωρήσουμε ή όχι», σημείωσε.

Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η τρίτη δόση χορήγησης εμβολίου είναι αναγκαία όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και κυρίως τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την χρήση της τρίτης δόσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει ήδη προχωρήσει στην τρίτη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών κι έχει κάνει πέραν του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμούς. Φαίνεται ότι η ανοσιακή απάντηση αυξάνεται κατακόρυφα μετά την τρίτη δόση εμβολίου σε βαθμό που είναι προστατευτική για λοίμωξη κατά τέσσερις φορές περισσότερο από εκείνους  που πήραν μόνο τις δύο δόσεις ενώ κατά έξι φορές αποτρέπει την νοσηλεία πάλι σε σύγκριση με εκείνους που πήραν μόνο τις δύο δόσεις», είπε.

Επομένως, συνέχισε, προκαλεί μια θωράκιση αυτών που παίρνουν την τρίτη δόση και κατ΄ επέκταση για τους ηλικιωμένους τουλάχιστον που είναι εκείνοι που εμβολιάστηκαν πρώτοι είναι απόλυτα αναγκαία καθώς επίσης κι όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

«Εάν περιμένουμε τον ΕΜΑ να αποφασίσει επί του θέματος μπορεί να πάρει εβδομάδες. Το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας δεν είναι μακριά. Επομένως αν θέλουμε να αποφύγουμε μια σοβαρή έξαρση το Φθινόπωρο, πιστεύω ότι η τρίτη δόση αποτελεί μονόδρομος για ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες και ίσως και σε κατοπινό στάδιο να χορηγείται ανάλογα με ηλικιακή ομάδα, όπως έγινε και στην πρώτη φάση των εμβολιασμών.

Ο Δρ Καραγιάννης κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΤΕΠΑΚ για φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο μόνο των εμβολιασμένων φοιτητών και όσων νόσησαν, είπε ότι δεν θέλει να εκφράσει άποψη. «Προτιμώ να μην τοποθετηθώ μέχρις ότου αποφασίσουν όλα τα Πανεπιστήμια τι θα κάμουν. Είναι κάτι το οποίο συζητείτο μεταξύ όλων ώστε να έχουν κοινή γραμμή αλλά όπως φαίνεται το κάθε ίδρυμα θα αποφασίσει από μόνο του», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προηγούμενο άρθροΈξω από το Υπ. Υγείας οι φοιτητές – Διαμαρτυρία για τις αποφάσεις του ΤΕΠΑΚ
Επόμενο άρθροΜε 50% πληρότητα και safe pass πάει το Πανεπιστήμιο Κύπρου