Το ερευνητικό εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων (Software Engineering and Intelligent Information Systems Research Lab) (http://seiis.cut.ac.cy/) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών / Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΗΜΗΠΛΗ – https://www.cut.ac.cy/eecei/) του ΤΕΠΑΚ (https://www.cut.ac.cy) εξασφάλισε χρηματοδότηση στα πλαίσια πρόσκλησης του προγράμματος HORIZON-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το έργο DEVOPS-BASED SOFTWARE ENGINEERING FOR THE CLOUD (DOSSIER-Cloud).
Το κυπριακό ερευνητικό εργαστήριο με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρα Ανδρέα Σ. Ανδρέου θα έχει συντονιστικό ρόλο στο διάρκειας τριών ετών έργο το οποίο θα λάβει συνολική χρηματοδότηση πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Η επιτυχής πρόταση υποβλήθηκε στα πλαίσια της πρόσκλησης “Twinning (H2020-TWINN-2015) Coordination and support actions: Spreading excellence and widening participation”, που αποσκοπεί στη δικτύωση ερευνητικών κέντρων με πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς ενδιαφέροντος του έργου.
Στο δίκτυο συνεργασίας του έργου πέραν του ΤΕΠΑΚ θα συμμετάσχουν και δύο κορυφαία πανεπιστήμια με διακεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα στα πεδία της Τεχνολογίας Λογισμικού (Software Engineering) και του Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing), το Πολυτεχνείο του Μιλάνου στην Ιταλία (Politecnico di Milano – http://www.polimi.it/en/) και το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ στην Ολλανδία (University of Tilburg –https://www.tilburguniversity.edu/).
Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της ερευνητικής δυναμικής και δραστηριότητάς τους στους τομείς της Τεχνολογίας Λογισμικού και του Υπολογιστικού Νέφους μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της συνεργασίας στη διερεύνηση και υλοποίηση νέων εφαρμοσμένων ερευνητικών ιδεών.
Η μεταφορά γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης θα επιτευχθεί στα πλαίσια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως ανταλλαγές προσωπικού, διοργάνωση επιστημονικών εργαστηρίων και θερινών σχολείων, παράδοση εξειδικευμένων διαλέξεων, διοργάνωση ημερίδων πληροφόρησης και συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ θα υποστηριχθεί ενεργά από εταιρείες παραγωγής και υποστήριξης λογισμικού.
Πέραν του Δρα Ανδρέου στο έργο συμμετέχει ο Λέκτορας Δρ. Σωτήρης Χατζής καθώς και οι διδακτορικοί φοιτητές/ερευνητές Αντρέας Χριστοφόρου, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Χάρης Παρταουρίδης και Κωνσταντίνος Στυλιανού, όπως επίσης και αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών επιπέδου μάστερ του τμήματος ΗΜΗΠΛΗ.
Της ομάδας του Πολυτεχνείου του Μιλάνου ηγείται ο καθηγητής Carlo Ghezzi και αυτής του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ ο καθηγητής Michael P. Papazoglou.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη νέων καινοτόμων μεθοδολογιών και διαδικασιών για την ανάπτυξη συστημάτων και υπηρεσιών λογισμικού στο Υπολογιστικό Νέφος στα πλαίσια της νεοφυούς προσέγγισης DevOps.
Η προσέγγιση αυτή πρεσβεύει την άρρηκτη σύνδεση και συνεργασία μεταξύ των ατόμων που αναπτύσσουν το σχετικό λογισμικό (Developers) και αυτών που τα συντηρούν (Operations) ώστε να επιτευχθεί αύξηση της επίδοσής τους και ταυτόχρονα μείωση του χρόνου ανάπτυξής τους.
Επιπρόσθετα, θα διερευνηθούν τρόποι παρακολούθησης της τεχνολογικής υποδομής του Υπολογιστικού Νέφους, καθώς και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών λογισμικού, για να γίνει κατορθωτή η ανάπτυξη αυτοματισμών με τη χρήση υπολογιστικής νοημοσύνης για την υποστήριξη των διαδικασιών ανάπτυξης.
Οι στόχοι του έργου ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους εθνικούς στόχους και τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης (smart specialization) της Κύπρου προσδοκώντας ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου θα αξιοποιηθούν από εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού στις τρείς χώρες που συμμετέχουν.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: http://www.dossier-cloud.eu…