Αρχική Τελευταία Νέα EE: 15% αύξηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

EE: 15% αύξηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

Νέες αυξήσεις ύψους 15% στους λογαριασμούς των πελατών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου προβλέπει η Κομισιόν,μετά τη συμφωνία από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της οδηγίας για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS), κατά το πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον “Φ”, μέσα από τη συμφωνία η αποτελεσματική ενίσχυση του συστήματος εμπορίας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου θα προκύψει από τον διπλασιασμό του Αποθεματικού Σταθερότητας της Αγοράς (ΜSR) και την ακύρωση αριθμού δικαιωμάτων που τα κράτη δημοπρατούν.

Μια κίνηση της μαλτέζικης Προεδρίας που ευνοεί τα μεγάλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, εφόσον υλοποιηθεί.

Η Προεδρία εισηγείται διπλασιασμό του ποσοστού ετήσιας τροφοδότησης δικαιωμάτων στο απόθεμα σταθεροποίησης της αγοράς (MSR), προκειμένου να αφαιρεθεί απόθεμα δημοπρατούμενων δικαιωμάτων από την αγορά. Προνοεί επίσης για πιθανή ακύρωση δικαιωμάτων από το MSR σε σχετική ρήτρα αναθεώρησης.

Η Κύπρος διαφωνεί με την πρόταση μεταφοράς περισσότερων δικαιωμάτων στο MSR και πιθανή ακύρωσή τους, διότι συνιστά μείωση των δικαιωμάτων προς δημοπράτηση, καθώς και στο ενδεχόμενο άμεσης αύξησης της τιμής του δικαιώματος (τρέχουσα τιμή €5,50).

Πηγή: Φιλελεύθερος