Αρχική Τελευταία Νέα Εφαρμογή της απαγόρευσης της λεπτής σακούλας μεταφοράς από 18 Φεβρουαρίου 2023

Εφαρμογή της απαγόρευσης της λεπτής σακούλας μεταφοράς από 18 Φεβρουαρίου 2023

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τους περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Μείωση της Κατανάλωσης Λεπτής Πλαστικής Σακούλας Μεταφοράς) Κανονισμούς του 2022 (Κ.Δ.Π 68/2022), από τις 18 Φεβρουαρίου 2023 απαγορεύεται η διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων στα σημεία πώλησης. Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς είναι οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50 μικρά (μm).

H απαγόρευση της διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από τους έμπορους λιανικής πώλησης στους πελάτες αφορά παγκύπρια όλα τα σημεία πώλησης προϊόντων, στα οποία υπάρχει εμπορική συναλλαγή, με σκοπό τη μεταφορά ή τη διανομή των πωληθέντων προϊόντων. Ενδεικτικά σημεία πώλησης προϊόντων είναι τα ακόλουθα:

–       ταμεία σε υπεραγορές, πολυκαταστήματα, περίπτερα, φαρμακεία κλπ

–       αγορά προϊόντων μέσω παραγγελίας και κατ’ οίκον παράδοσης, περιλαμβανομένων των διαδικτυακών αγορών

–       αγορά προϊόντων από μια εταιρεία και μεταφορά τους σε άλλη (εσωτερικό εμπόριο).

Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, με πάχος μικρότερο των 50 microns, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων ή όταν η χρήση τους συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων, δηλ. όταν το τρόφιμο έρχεται σε επαφή απευθείας με την πρωτογενή σακούλα. Οι σακούλες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως σε φρουταρίες, κρεοπωλεία, ψαραγορές, και αφορούν την πρώτη σακούλα τοποθέτησης του προϊόντος. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης δεύτερης σακούλας, αυτή απαγορεύεται, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Η απαγόρευση δεν θα εφαρμόζεται για λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος ίσο και μεγαλύτερο από 50 microns.

Επιπλέον, η απαγόρευση αφορά και τις βιοδιασπώμενες/κομποστοποιήσιμες λεπτές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50 μικρά (μm) στα σημεία πώλησης, δεδομένου ότι ως επί το πλείστον οι σακούλες αυτές περιέχουν σε μικρό ποσοστό πλαστικό και η νομοθεσία δεν προβλέπει την εξαίρεση τους.