Αρχική Τελευταία Νέα Ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για την δωρεά του προεδρικού αεροσκάφους ο Αναστασιάδης

Ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για την δωρεά του προεδρικού αεροσκάφους ο Αναστασιάδης

Η Αθήνα δωρίζει στην Κύπρο το αεροσκάφος τύπου Embraer που διαθέτει, για την μεταφορά των μελών της κυπριακής κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Θέλω να σε ευχαριστήσω, βεβαίως, για τη γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου και των Υπουργών: την παραχώρηση, δωρεάν, ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Όπως επίσης και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μία στιγμή που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να μου αποδίδει είτε σε εμένα, είτε σε εσάς- με μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία- άλλα κίνητρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να τονίσω για το ζήτημα της δωρεάς που κάνει η πατρίδα μας, πως είναι μια μικρή ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά την οποία κάνατε για να κλείσουμε τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Καταφέραμε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες να εκδώσουμε το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση στο Μάτι. Μια αποστολή που κανονικά για την ελληνική δημόσια διοίκηση χρειάζεται δεκαετίες, το να έρθεις να παρέμβεις σε μία πολύ μεγάλη περιοχή που κουβαλάει μεγάλες αμαρτίες από το παρελθόν, δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Το αεροσκάφος, τύπου Embraer-135LR, είναι το πρώτο κυβερνητικό αεροσκάφος που πήρε η Ελλάδα και ανήκει στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει ικανότητα μεταφοράς 32 ατόμων, πλήρωμα 4 ατόμων (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, μηχανικός, ιπτάμενος συνοδός) και μπορεί να πετάξει σε μέγιστη ταχύτητα: 0,78 Mach μέχρι το ύψος των 37.000 ποδών.