Αρχική Τελευταία Νέα Εγκαίνια της πρωτοποριακής μονάδας ανακύκλωσης στην περιοχή Φασούλας στην Λεμεσό

Εγκαίνια της πρωτοποριακής μονάδας ανακύκλωσης στην περιοχή Φασούλας στην Λεμεσό

Ο Δήμος Λεμεσού και η εταιρία RRC (RESOURCE RECOVERY CYPRUS) τέλεσαν τα εγκαίνια της πρωτοποριακής μονάδας ανακύκλωσης στην περιοχή Φασούλας στην Λεμεσό.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο έντιμος Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Καδής ο οποίος μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την μονάδα ως πρότυπο και κάλεσε κι άλλους Δήμους και επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό. Η Κυβέρνηση, υπογράμμισε, στέκεται δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεχάρη τόσο τον Δήμο Λεμεσού και τον Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, όσο και την εταιρία RRC και τον Διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Σαββίνο Λοφίτη. 

Τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στον χώρο, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης και ο Διευθύνων σύμβουλος της  RRC κ. Σαββίνος Λοφίτης. 

Ο Δήμαρχος Λεμεσού υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως στον χώρο αυτό κάποτε υπήρχε σκυβαλλότοπος. Σήμερα, συμπλήρωσε, τα σκουπίδια μπήκαν στην ανακύκλωση και δεν αποτελούν πια απειλή για το περιβάλλον. Πρόσθεσε δε ότι με ισχυρή πολιτική βούληση από μέρους του Δήμου και με σθεναρούς συνεργάτες την διαχειρίστρια Εταιρία,  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίστηκαν όλες οι εκκρεμότητες, προωθήθηκαν όλες οι μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, και εγκαταστάθηκαν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, και μάλιστα τεχνολογίας πρώτης γραμμής.

Σήμερα η Μονάδα Ανακλύκλωσης λειτουργεί πλήρως. Εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων φτάνουν καθημερινά στην μονάδα με κάδους μπάζων, γίνεται μέσω των ειδικών μηχανημάτων που εγκαταστάθηκαν, η επεξεργασία ,ο διαχωρισμός και η απαιτούμενη ανακύκλωση τους.

Ο κύριος Σαββίνος Λοφίτης τόνισε  πως η εταιρία του, μοναδικό γνώμονα είχε και έχει την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από  Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ευχαρίστησε τις αρχές του Δήμου και της Κυβέρνησης για την συνεργασία.

Στην μονάδα έχουν εισαχθεί τα πιο εξειδικευμένα μηχανήματα. Η μονάδα, που καλύπτει έκταση δεκατριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται υλικά της τάξης των 250 χιλιάδων τόνων ετησίως. 

Η RRC   λειτουργεί ως μονάδα τελικής διάθεσης και επεξεργασίας αποβλήτων που προκύπτουν από εκσκαφές , κατασκευές  και κατεδαφίσεις. Έχει αδειοδοτηθεί στις 22/7/2019.

Με βάση την παραγωγική διαδικασία, τα προς επεξεργασία στερεά απόβλητα,  μεταφέρονται στον χώρο της μονάδας μόνο από αδειοδοτημένους φορείς συλλογής και μεταφοράς. Κατά την παραλαβή διενεργείται οπτικός έλεγχος από εξειδικευμένο προσωπικό καθώς επίσης, κρατείτε αρχείο με όλα τα στοιχεία κάθε παραλαβής για σκοπούς ελέγχου.

Στις εγκαταστάσεις υπάρχει πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα, μονάδα διαλογής με την υπογραφή της KIVERCO η οποία με πολλά χρόνια εμπειρίας, εξειδικεύεται στον κλάδο επεξεργασίας αποβλήτων. Η μονάδα αυτή,  πέραν από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαλογής, διαθέτει καμπίνα όπου μέσα σε άριστες συνθήκες εργασίες γίνεται χειροδιαλογή από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.

Ο υλικός στόχος της διαλογής αυτής είναι τα αδρανή υλικά καθώς και το ξύλο, τα οποία τοποθετούνται προσωρινά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέχρι να τύχουν επεξεργασίας. Από την διαλογή επίσης, προκύπτουν υλικά που δεν μπορεί να επεξεργαστεί η μονάδα  (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα κ.α.) και ως εκ τούτου απομακρύνονται σε άλλες δανειοδοτημένες μονάδες.

Τα υλικά ανάλογα με το είδος τους ακολουθούν τις κατάλληλες διαδικασίες (διαλογή, θραύση, κοσκίνισμα και άλλα) και αποθηκεύονται σε σωρού ανά κατηγορία ανακυκλώσιμου υλικού (Υλικό γενικών επιχωματώσεων, άμμος για επιχώσεις αγωγών, φυτόχωμα). Ακολούθως κάθε σωρός ελέγχεται από διαπιστευμένα εργαστήρια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η εγχώρια και κοινοτική νομοθεσία και αφού εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έγγραφα , διατίθενται στην αγορά.

Για τον Δήμο Λεμεσού και την RRC πάγια πολιτική είναι, η  σωστή λειτουργία της μονάδας με βάση τους κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτό ισχύει για όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από την είσοδο των υλικών μέχρι την διάθεση των τελικών ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Στον χώρο έγιναν και θα συνεχιστούν δενδροφυτεύσεις. Έχουν φυτευτεί 700 δενδρύλλια και στόχος  είναι να φυτευτούν συνολικά 20 χιλιάδες δενδρύλλια! 

Μελετάται δε, η κατασκευή στον χώρο, παιδότοπου, πάρκου περιβάλλοντος για επισκέψεις παιδιών από σχολεία, χώροι για αθλοπαιδιές, χώρος για σκυλιά  και πολλά άλλα.