Αρχική Από το Παρελθόν Από το μπαρ του Βερολίνου, στην επιχείρηση «El Dorado» και στη βομβιστική...

Από το μπαρ του Βερολίνου, στην επιχείρηση «El Dorado» και στη βομβιστική επίθεση στη Λεμεσό

Απρίλιος 1986. 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την επιχείρηση  «El Dorado Canyon» με αφορμή ένα ασήμαντο περιστατικό σε μπαρ του Βερολίνου βομβαρδίζει ανελέητα τη Βεγγάζη και την Τρίπολη.
 
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το Πεντάγωνο σημειώνει πως η Λιβύη εμπλέκεται σε βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Βερολίνου στις 5 Απριλίου 1986.
 
Βέβαια είχε προηγηθεί η ανακήρυξη του συνόλου του κόλπου της Σύρτης ως χωρικά ύδατα της Λιβύης τον Μάρτιο του 1986, απόφαση που οδήγησε σε διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και τις Λιβύης.
 
Στις 10 Απριλίου ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί της Λιβύης από την αμερικανική αεροπορία, με τη Βρετανία να υποστηρίζει από το παρασκήνιο. Στα πλαίσια της υποστήριξης οι Βρετανοί πρόσφεραν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου ως ορμητήριο για τις επιθέσεις. Στις επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκε από τα αμερικανικά αεροπλάνα και η βάση του Γιβραλτάρ.

 
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο προς τον αραβικό κόσμο αλλά ούτε και η τελευταία. Η Κύπρος όμως «μπήκε στο μάτι» των Αράβων και αποτέλεσε στόχο βομβιστικών και άλλων ενεργειών που την έβαλαν σε περιπέτειες.
 
Το Ακρωτήρι στο στόχαστρο των Αράβων
 
Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 3 Αυγούστου του 1986 η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο μετά από επίθεση με όλμους, ρουκέτες και μπαζούκας στην Λεμεσό.
 
Έξι Άραβες που έφτασαν μυστικά στην Κύπρο επιχειρούν κατά των Βάσεων Αρκωτηρίου…