Αρχική Τελευταία Νέα Ενημερώνει για μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ το Υπουργείο Υγείας

Ενημερώνει για μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ το Υπουργείο Υγείας

Ανακοίνωση για τα μέτρα κατά της νόσου COVID-19 που βρίσκονται σε ισχύ εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

Υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας:

  • Εργαζόμενοι και επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά κέντρα, κλινικά εργαστήρια, κέντρα αποκατάστασης, φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Υποχρέωση για επίδειξη Safe Pass:

  • Για επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σε ένοικους σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) 24 ωρών ή PCR ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (2 άτομα ανά ημέρα, 1 άτομο ανά επίσκεψη).
  • Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου ή της δομής.
  • Κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας παρέχουν δωρεάν δειγματοληψία τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) στα  νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ προς εξυπηρέτηση ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων, κατά τις ώρες 07ꓽ00 – 19ꓽ00.

Για επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας: 

  • Για άτομα που δεν κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών.
  • Για άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Καμία υποχρέωση
  • Για πρόσωπα ηλικίας κάτω των 6 ετών: Καμία υποχρέωση

Συστήνεται όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

  • Όσοι πολίτες παρουσιάζουν συμπτώματα κατά της νόσου COVID-19 ή κατέχουν Self-test με θετική ένδειξη θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό και θα παραπέμπονται για δωρεάν εξέταση PCR.
  • Όσοι πολίτες δηλώνονται ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, θα λαμβάνουν μήνυμα από το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης κατά την 3η και την 5η ημέρα από την επαφή, που θα διενεργείται σε κλινικά εργαστήρια συμβεβλημένα με το Υπουργείο Υγείας. Συμβεβλημένα κλινικά εργαστήρια: https://bit.ly/3PHbUNV

Οδηγίες για επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19:

Οδηγίες για στενές επαφές επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID-19: