Αρχική Τελευταία Νέα Εντός Ιουλίου στην Κύπρο τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Εντός Ιουλίου στην Κύπρο τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι παραλαβές των εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σημείωσε πως εντός Ιουλίου θα τα έχουν προμηθευτούν όλα τα κράτη μέλη, ανάμεσα τους και η Κύπρος.
 
Σε δηλώσεις της, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η Επίτροπος Υγείας εξήγησε πως τα εμβόλια θα διανεμηθούν αναλόγως αναγκών και κρουσμάτων, για να προσθέσει ότι το κάθε κράτος μέλος θα ζητήσει τον αριθμό εμβολίων που χρειάζεται.
 
Σύμφωνα με τη Στέλλα Κυριακίδου «αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώρες, που έχουν ένα πιο μεγάλο αριθμό περιστατικών και εκεί θα δοθεί προτεραιότητα».
 
Εξάλλου, αναφερόμενη στο πρωτόκολλο, το οποίο έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ξεκαθάρισε ότι «δεν αναφερόμαστε σε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως συνέβη με την Covid – 19».
 
«Μιλάμε για προστασία των ατόμων, που είναι στο πολύ στενό περιβάλλον κάποιου ατόμου, που έχει παρουσιάσει ευλογιά των πιθήκων. Οπότε δεν μιλάμε για ένα πληθυσμιακό εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως με την Covid 19, αλλά μιλάμε για ένα δίκτυ προστασίας, για τα άτομα στο πολύ στενό περιβάλλον ενός ατόμου, που παρουσιάζει αυτή την ασθένεια», είπε.
 
Όπως ανέφερε «ο κίνδυνος στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός προς το παρόν», ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η πορεία της ασθένειας παρακολουθείται καθημερινώς.
 
Τέλος, είπε ότι αν και στην Κύπρο δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό, εντούτοις διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί από την αρχή το θέμα πάρα πολύ στενά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ