Κατ΄αρχάς το Καρναβάλι της Ξάνθης και σε σχέση με αυτό της Λεμεσού διαφέρει ως προς το κοινό που το παρακολουθεί και ή συμμετέχει σε αυτό μιας και στην ακριτική πόλη “κατεβαίνουν” εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες από τις γειτνιάζουσες χώρες, Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία, αρκετοί από τους οποίους έρχονται οργανωμένα για να συμμετάσχουν σε αυτό.
Στο Καρναβάλι της Ξάνθης οι συμμετοχές αφορούν τους οργανωμένους συλλόγους της πόλης και όχι νεοεμφανισθίσες ομάδες, με τους συλλόγους αυτούς λόγω και της οργάνωσης τους να δημιουργούν μια πιο συγκροτημένη και “πειθαρχημένη” παρέλαση η οποία καταλήγει στην τελετή λήξης που οργανώνει ο Δήμος στο παλιό γήπεδο της πόλης.
Εκεί στήνεται κυριολεκτικά ένα μεγάλο πανηγύρι με τον κάθε σύλλογο να ψήνει στα κάρβουνα τα δικά του εδέσματα, οβελίες, σούβλες και το ποτό να ρέει άφθονο κάτω από τους ήχους Ελληνικής κατάλληλης με την εκδήλωση μουσικής. Δηλαδή η παρέλαση δεν διαλύει στο σημείο τερματισμού της αλλά εκεί στο σημείο αυτό ξεκινά μεγάλο καρναβαλίστικο πάρτυ.
Μια άλλη σημαντική διαφορά που δίνει στην πόλη της Ξάνθης κάτι ξεχωριστό είναι η πλήρης πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης κατά το τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Στην κεντρική πλατεία υπάρχουν συνεχώς μουσικοί οι οποίοι με τα τραγούδια τους δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα σε όλη την πόλη μιας και η μουσική τους αναμεταδίδεται κυριολεκτικά παντού.
Με λίγα λόγια από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας η Ξάνθη βρίσκεται σε ένα ατέλειωτο καρναβαλικό ξεφάντωμα μέσα σε μια ατμόσφαιρα κυριολεκτικά γιορτινή όπου χιλιάδες κόσμου διασκεδάζουν και γιορτάζουν κάτι ξεχωριστό και πραγματικά ανεπανάληπτο. Και την Κυριακή η παρέλαση είναι πιο μικρή σε απόσταση και πιο στενή σε μήκος.
Κάποια από αυτά θα ήθελα να δω στη Λεμεσό μας!
ο ΛΕΜΕΣ ιος…