Αρχική Τελευταία Νέα Γερμανικός αέρας πνέει στη Λεμεσό

Γερμανικός αέρας πνέει στη Λεμεσό

Αφίξεις από Γερμανία κόντρα στην εποχικότητα του τουρισμού

Αυξημένες αφίξεις και σε κάποιο βαθμό επέκταση της τουριστικής περιόδου αναμένει για φέτος η Λεμεσός. Όπως αναφέρεται στην “Επιχειρηματική Λεμεσό” του ΕΒΕ Λεμεσού, νοουμένου ότι αρκετές αερογραμμές έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τις φετινές τους πτήσεις, τις οποίες θα συνεχίσουν και μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, δημιουργείται η προοπτική για περισσότερες αφίξεις τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Νοέμβριο. 

Μάλιστα, πέραν των θετικών μηνυμάτων από τις αγορές ζωτικής σημασίας, που είναι η αγγλική και η ρωσική, αυξημένο ενδιαφέρον έχει προκύψει τόσο από τη γερμανική αγορά όσο και από μικρότερες, όπως η Ελβετία, οι Σκανδιναβικές Χώρες και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΠ Λεμεσού), Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου, καθίσταται αναγκαία η ενδυνάμωση εναλλακτικών αγορών, λόγω του ότι προωθείται η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ ενδέχεται να διαφοροποιηθούν πολιτικές της Ρωσίας, που ίσως προκαλέσουν επιπτώσεις στον εξερχόμενο από τη χώρα τουρισμό.

«Πρέπει να φροντίσουμε να μη βάλουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι, δηλαδή, πέρα από τη ρωσική και τη βρετανική αγορά θα πρέπει να ενδυναμώσουμε κι άλλες, προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερη θέση έναντι ανταγωνιστικών προορισμών», ανέφερε σχετικά.

Αισιόδοξα μηνύματα προέκυψαν από την τουριστική έκθεση του Βερολίνου, καθώς η Κύπρος, όπως διαφάνηκε αναμένει για φέτος 180.000 Γερμανούς τουρίστες, σε σύγκριση με 124.000 την περσινή σεζόν. 

Όπως εξήγησε η διευθύντρια της ΕΤΑΠ Λεμεσού, η γερμανική αγορά αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εποχικότητας, καθώς οι αφίξεις δεν περιορίζονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους Γερμανούς να τείνουν να κάνουν τις διακοπές τους τόσο στις αρχές όσο και προς το τέλος του έτους. Πρόκειται για επισκέπτες που, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα, αναζητούν την εμπειρία στις διακοπές τους, επιλέγοντας διάφορες δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία.

Ερωτηθείσα ποιο ποσοστό εκτιμάται ότι θα αντλήσει η Λεμεσός από την αυξημένη ροή επισκεπτών από τη Γερμανία, η κ. Στυλιανού Μιχαηλίδου απάντησε ότι η πόλη, λόγω του περιορισμένου αριθμού κλινών που διαθέτει, προσελκύει περίπου το 12%-13% του συνολικού τουρισμού: «Ελπίζουμε να υπάρχουν οι διαθέσιμες κλίνες για να αξιοποιηθεί η προοπτική που δημιουργείται από τη Γερμανία και ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες θα ανοίξουν τις πόρτες τους στη γερμανική αγορά», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται για αγορά της τάξης των 55 εκατομμυρίων κρατήσεων τον χρόνο, για την οποία παρουσιάζεται η προοπτική ενδυνάμωσης, νοουμένου ότι θα υπάρξουν οι πτήσεις και τα διαθέσιμα δωμάτια. 

Πανέτοιμα τα ξενοδοχεία
Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό της Λεμεσού έχουν, πάντως, κι άλλοι τουριστικοί φορείς. Δεδομένων και των δυσμενών συνθηκών σε γειτονικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς, οι παράλιες πόλεις της Κύπρου και ειδικά η Λεμεσός φαίνεται να ευνοούνται. Συνεπώς, εκτός απρόοπτων εξελίξεων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, το 2017 αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ στον τουρισμό, που είχε καταγραφεί το 2016.

Όπως αναφέρει η αντιπρόεδρος τουρισμού στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΛ, Άνθη Θεοχάρους, οι μέχρι στιγμής κρατήσεις δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι η φετινή χρονιά ενδεχομένως να καταγράψει μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή.

Θετικές είναι οι ενδείξεις, σύμφωνα με την ίδια, από τις δύο κομβικές αγορές, τη ρωσική και τη βρετανική, την ώρα που νέα δυναμική αποκτά και η γερμανική, μετά την επανατοποθέτηση πτήσεων από την αεροπορική εταιρεία Germania, με απευθείας δρομολόγια από και προς την Πάφο: «Μετά τις τουριστικές εκθέσεις σε Βερολίνο, Μόσχα και Πετρούπολη, που ολοκληρώνονται στις 31 Μαρτίου και στις οποίες συμμετέχει και η Λεμεσός, θα έχουμε πιο σαφή εικόνα και αριθμούς, αφού θα διαφανεί κατά πόσο θα  παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα ή αν θα έχουμε μικρή αύξηση».

Από την άλλη, πανέτοιμα να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν δηλώνουν τα ξενοδοχεία, έχοντας προχωρήσει σε ανακαινίσεις και άλλες αναβαθμίσεις. Ορισμένες σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλες σε μικρότερο βαθμό, οι ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, μεταξύ άλλων το Grand Resort, το Amathus Beach Hotel και το St Raphael Resort, έχουν αναβαθμιστεί, προκειμένου να υποδεχτούν τους τουρίστες της επερχόμενης περιόδου. 

 

Πηγή: InBusiness