Αρχική Από το Παρελθόν H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ο ηρωικός ρόλος του Δημάρχου Λεμεσού Χρ....

H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ο ηρωικός ρόλος του Δημάρχου Λεμεσού Χρ. Σώζου

Πριν 105 χρόνια, την Παρασκευή 26η Οκτωβρίου 1912, στη γιορτή του Μυροβλύτη της Αγίου Δημητρίου, ήταν η ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης μας απ’ τον μακραίωνα τουρκικό ζυγό. Εικοστή πρώτη μέρα από την έναρξη του 1ου Βαλκανικού Απελευθερωτικού Πολέμου, στον οποίο οδήγησε νικήτρια την μικρή Ελλαδίτσα της Μελούνας και υπερδιπλασίασε την εδαφική επικράτεια του ελλα-δικού μας κράτους, ικανός κι επιδέξιος της στρατηγικής, ο εκ της Κρήτης πρωθυπουργός από το 1910 Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η τότε υπόδουλη στους Βρετανούς Αποικιοκράτες Κύπρος έστειλε εκατοντάδες εθελοντές πολεμιστές, να μετάσχουν στις νικηφόρες μονάδες του Ελληνικού Στρατού και πολλοί να θυσιαστούν πολεμώντας για την απελευθέρωση των αλύτρωτων αδελφών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θράκης και των νήσων του Αιγαίου.

Στη Θεσσαλονίκη έτρεξε να υπηρετήσει ως εθελοντής απλός τυφεκιοφόρος του Ελληνικού Στρατού και ο 40ετής Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος. Ένα περίπου μήνα προτού θυσιαστεί πολεμώντας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στον Προφήτη Ηλία της Αετοράχης στο Μπιζάνι.

Σήμερα που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την 105η επέτειο της απελευθέρωσής της από την τουρκική σκλαβιά, η Σημερινή δημοσιεύει μέρος από τις επιστολές που έστελλε, το 1912, ο Εθελοντής Πολεμιστής, Δήμαρχος Χριστόδουλος Σώζος, ως ένοπλος φρουρός, εκεί στη Θεσσαλονίκη (Μπορείτε να δείτε εδώ)

Ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Σώζος της Λεμεσού, έπεσε πολεμόντας ως οπλίτης της Β΄ Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού, με το τυφέκιο Μάνλιχερ στο χέρι, την 6η Δεκεμβρίου 1912, ημέρα Πέμπτη, στον Προφήτη Ηλία στο Μπιζάνι, στις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού προ των Ιωαννίνων.
 
 
Τα αποσπάσματα των επιστολών του Σώζου, από το βιβλίο “Υπόδουλοι ελευθερωταί αδελφών αλυτρώτων – Επιστολές, Πολεμικά Ημερολόγια και Ανταποκτρίσεις Κυπρίων Εθελοντών από την Ήπειρο και τη Μακεδονία 1912-1913”, του Πέτρου Παπαπολυβίου – Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία 1999.