Αρχική Διεθνή «Ιανός»: Αυτή είναι η γηραιότερη δικέφαλη χελώνα στον κόσμο

«Ιανός»: Αυτή είναι η γηραιότερη δικέφαλη χελώνα στον κόσμο

Η Αντζέλικα Μπουργκουάν χαϊδεύει το κέλυφος του Ιανού, μιλώντας του ψιθυριστά ενώ εκείνος κατευθύνεται βιαστικά στο «σπίτι» του, με τα δυο κεφάλια του να τρίβονται μεταξύ τους.

 

Ο Ιανός, που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 25α γενέθλιά του, έχει επίσης δύο καρδιές, δύο ζευγάρια πνευμόνων και δύο ξεχωριστές προσωπικότητες. Δεν θα είχε επιβιώσει στη φύση αφού δεν μπορεί να αποσύρει τα δύο κεφάλια μέσα στο καβούκι του για να μη γίνει θήραμα των αρπακτικών.

Όμως στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης, όπου εκκολάφθηκε το αυγό του το 1997, η Μπουργκουάν και η ομάδα της, φροντίζουν να καλύπτουν κάθε του ανάγκη. Όπως πιστεύουν, είναι η γηραιότερη δικέφαλη χελώνα στον κόσμο.

Ο Ιανός τρώει μόνο βιολογική σαλάτα και κάνει καθημερινά μασάζ και μπάνιο με πράσινο τσάι και χαμομήλι. Για άσκηση, πηγαίνει τακτικά περίπατο (κάποιες φορές μετά μουσικής) ενώ έχει και το δικό του, ειδικά κατασκευασμένο για αυτόν, σκέιτμπορντ.

«Νομίζω ότι επειδή τον προσέχουμε τόσο πολύ και είμαστε αφοσιωμένοι σ’ αυτόν είναι ακόμη μαζί μας σήμερα», είπε η Μπουργκουάν.

Ο Ιανός είναι μια ελληνική χελώνα που πήρε το όνομά του από τον διπρόσωπο θεό των Ρωμαίων. Αυτό το Σαββατοκύριακο το Μουσείο θα οργανώσει ένα πάρτι προς τιμή του. Η ζωή του όμως δεν είναι πάντα εύκολη. Τον παρακολουθούν διαρκώς για να μην αναποδογυρίσει (κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο) και το 2020 υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης χολόλιθων. Τα κεφάλια του χρειάζονται ανά περιόδους περιποίηση με βαζελίνη γιατί τρίβονται μεταξύ τους και το δέρμα πληγιάζει.

Οι δύο προσωπικότητές του καμιά φορά έχουν διαφορετικές διαθέσεις και προτιμήσεις, γεγονός που οδηγεί σε σύγκρουση, για παράδειγμα, όταν θέλουν να πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

«Το δεξί κεφάλι είναι πιο φιλοπερίεργο, πιο δραστήριο, έχει ισχυρότερη προσωπικότητα. Το αριστερό είναι πιο παθητικό και του αρέσει να τρώει», είπε η Μπουργκουάν, εξηγώντας ότι το ένα κεφάλι προτιμάει τα αντίδια και το άλλο τα καρότα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ