Αρχική Διεθνή Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη έπληξε τη Γη – Προβλήματα σε ραδιοσυχνότητες

Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη έπληξε τη Γη – Προβλήματα σε ραδιοσυχνότητες

Μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη έπληξε την ατμόσφαιρα της Γης και προκάλεσε προβλήματα στις ραδιοσυχνότητες σε περιοχές των ΗΠΑ και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η ηλιακή έκλαμψη εξερράγη την Κυριακή από την ηλιακή κηλίδα AR3354, που είναι επτά φορές το πλάτος της Γης.

Οι ηλιακές εκλάμψεις δεν είναι σπάνιες. Δημιουργούνται όταν τα μαγνητικά πεδία γύρω από τις ηλιακές κηλίδες μπλέκονται, σπάνε και μετά επανασυνδέονται, μια διαδικασία που ονομάζεται επανασύνδεση. Ωστόσο, η έκλαμψη της Κυριακής ήταν στην ισχυρότερη δυνατή βαθμίδα.
Το ηλικοδυναμικό παρατηρητήριο της NASA κατέγραψε την ηλιακή έκλαμψη που την κατέταξε ως X-flare, δηλαδή τον ισχυρότερο τύπο ηλιακής έκλαμψης που υπάρχει.

Η ακτινοβολία από την έκλαμψη ιονίστηκε στην κορυφή της ατμόσφαιρας της Γης, με αποτέλεσμα ένα βαθύ μπλακ άουτ βραχέων κυμάτων στα δυτικά τμήματα των ΗΠΑ και του Ειρηνικού Ωκεανού που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Η NASA ανέφερε ότι η επιβλαβής ακτινοβολία από μια έκλαμψη δεν μπορεί να διαπεράσει τη γήινη ατμόσφαιρα και να επηρεάσει με φυσικό τρόπο τους ανθρώπους στο έδαφος.
Είναι πιθανόν όμως να επηρεάσει κυρίως τις ραδιοεπικοινωνίες, όπως και συνέβη την Κυριακή.

Επιπρόσθετα, ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να επηρεάσουν τον ηλεκτρισμό παρεμβάλλοντας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και τα σήματα πλοήγησης, ακόμα και τα διαστημόπλοια, τον διεθνή διαστημικό σταθμό ή και αστροναύτες.

Οι εκλάμψεις του ήλιου ομαδοποιούνται ανάλογα με τη δύναμή τους, με τις μικρότερες να ονομάζονται B-flares, οι οποίες ακολουθούνται από C-flares και μετά M-flares. Η ισχυρότερη κατηγορία ηλιακών εκλάμψεων είναι οι εκλάμψεις X όπως αυτές που φάνηκαν από το AR3354 την Κυριακή.

Οι κατηγορίες ηλιακών εκλάμψεων αυξάνονται σε ισχύ ανάλογα με το μέγεθος, όπως η κλίμακα Ρίχτερ κατατάσσει τους σεισμούς. Αυτό σημαίνει ότι μια έκλαμψη κατηγορίας Χ είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ισχύ μιας έκλαμψης κατηγορίας Μ και είναι 1.000 πιο ισχυρή από μια έκλαμψη κατηγορίας Β.

Ο Ιούνιος του 2023 κατέγραψε τον υψηλότερο μηνιαίο μέσο όρο σε αριθμούς ηλιακών κηλίδων τα τελευταία 21 χρόνια.

Πηγή:ΚΥΠΕ